Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hladoví vojáci ukradli dort malé dívce! Po 77 letech splatili svůj dluh

Autor: rix - 
29. dubna 2022
17:42

Pořádné překvapení připravili američtí vojáci devadesátileté Italce Meri Mionové z vesničky San Pietro. Upekli ji narozeninový dort. A ne jen tak bez důvodu. Přesně takový dala maminka tehdy třináctileté Meri v roce 1945, když poblíž zuřily boje mezi Američany a Němci. Američtí vojáci tehdy dívence dort ukradli a snědli. 

Meri bylo třináct let a zažívala hrůzy druhé světové války. Její rodná vesnička San Pietro byla zplundrována jak americkými, tak německými vojáky. I když jen nedaleko od ní probíhaly kruté boje, maminka ji nachystala překvapení k jejím narozeninám. Upekla jí krásný dort. 

Toho si ale dnes devadesátiletá babča vůbec neužila. Pravděpodobně hladoví, ale i neukáznění američtí vojáci jí ho před 77 lety vzali. Nyní, po několika desítkách let, jí připravili pěkné překvapení. Americká armáda nezapomněla na sprostou krádež a k devadesátým narozeninám Meri věnovala zrovna takový dort, jaký jí v mládí ukradli. 

Sympatická Italce udělali velkou radost. „Budeme ho jíst s celou rodinou,“ těšila se. Americká armáda představila dort na čtvrtečním ceremoniálu v Giardini Salvi ve Vicenze spolu s příslušníky armády, místními úředníky a obyvateli. „Cítím se skvěle,“ přiznal Peter Wallis, který se babče omlouval za dávný přešlap.

Při ceremonii plukovník Matthew Gomlak, velitel posádky americké armády v Itálii, vzpomínal na boje v roce 1945 mezi americkými a německými silami. Nejméně 19 amerických vojáků tehdy v okolí vesnice padlo, popsala stanice BBC.

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi