Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kryštůfek (†5) byl bojovníkem až do konce života. Jeho srdíčko teď bije v těle tříleté dívenky!

Autor: pma - 
30. dubna 2022
05:00

Malý bojovník Kryštůfek Polášek (†5) prodělal první astmatický záchvat v pěti měsících. Ve dvou letech se k tomu přidala porucha autistického spektra a během svého krátkého života prodělal ještě tři další záchvaty. Ten poslední, který chlapeček prodělal koncem března, se mu stal osudným. Kryštůfek ale dokázal pomoci i po své smrti. Jeho ledviny, slinivka i srdíčko zachránily život dalším nemocným dětem. Rodina chce malému hrdinovi postavit odpovídající a důstojný náhrobek, který by jim milovaného syna navždy připomínal.

Vypadalo to jako další astmatický záchvat. Takové malý Kryštůfek Polášek zvládl během svého krátkého života už tři. Bohužel čtvrtý se mu stal osudným. Ze své olomoucké postýlky záchranáři malého bojovníka převezli rovnou do nemocnice. K astmatickému záchvatu se bohužel přidala i epilepsie a následovala zástava srdce. Kryštůfek musel být uveden do umělého spánku a jeho rodiče slyšeli snad tu nejhorší diagnózu – otok na mozku. Lékaři ale řekli, že se Kryštůfkův stav může brzy zlepšit a rodina dostala alespoň záblesk naděje.

Malému chlapci mohly v jeho stavu pomoci pobyty ve speciální hyperbarické komoře, které rodiče domluvili s lékaři v Ostravě. V plánu byly i terapie kmenovými buňkami, které se ovšem v Česku při poškození mozku neprovádí. Rodina tak musela léčbu pro Kryštůfka hledat v zahraniční. Jelikož se jedná o nákladnou léčbu, vytvořili rodiče Kryštůfkovi webové stránky a zřídili transparentní účet, na který chtěli uspořádat finanční sbírku na pomoc Kryštůfkovi. Jenže krutý osud udeřil znovu. Malý Kryštůfek se z umělého spánku už nikdy neprobral a 13.4.2022 byla lékaři konstatována mozková smrt.

Kryštůfkovy orgány zachránily život dalším dětem

Tatínek Pavel a maminka Kateřina stáli před životním rozhodnutím. Kladli si otázku, zda umožnit Kryštůfkovi být hrdinou i po smrti a povolit darování jeho orgánů. Rozhodli se, že ano. Den poté, co zdrcení rodiče dostali chlapcův úmrtní list, přišla alespoň jedna pozitivní zpráva. Kryštůfkovo srdce bije v těle tříleté dívenky.

„Prožil krátký život, ale přinesl obrovský dar všem, kteří jej znali a nyní ještě i obrovskou radost rodičům zachráněné holčičky, kteří ani nikdy nebudou znát jeho příběh,“ napsal otec Pavel na sociální sítě. Nejen jeho srdíčko, ale i obě ledviny a slinivka dokázaly zachránit život dalším nemocným dětem.

Za svůj krátký život dokázal Kryštůfek téměř nemožné – spojil lidské osudy. „Prošli jsme si krachem firmy, insolvencí a ten kluk se do toho narodil a dal najednou všemu smysl. Zachránil nám manželství a jen díky němu se nám narodila později dcera Dianka,“ vzpomíná Kryštůfkův tatínek.

Usmíval se i nad maličkostmi

Od dvou let chlapec trpěl také autismem a rodina přiznává, že byl od ostatních dětí odlišný. Ve 14 měsících dokázal sestavit číselnou řadu od jedničky po desítku, začal poznávat značky aut nebo anglické číslovky. „Vždy se tak krásně usmíval i nad maličkostmi, které by běžným dětem přišly nezajímavé,“ popsal svého syna otec Pavel.

Rodiče přiznávají, že v některých aspektech byly časté návštěvy nemocnic s malým autistou těžké. Webu Idnes.cz tatínek v minulosti přiznal, že Kryštůfek měl z nemocnic velký strach. Při vyšetření se hrozně bál, bránil se a nešlo ho přinutit k tomu, aby byl klidný. Když však byl chlapeček v domácím prostředí nebo speciálním stacionáři, vše bylo jednodušší.

Dárcovství orgánů může pomoci dalším rodinám

Rodina se příběh malého bojovníka rozhodla zveřnit i když měl bohužel ten nejsmutnější konec. I přes to chtěli Poláškovi podpořit ostatní rodiče, kteří mají podobně nemocné děti jako byl Kryštůfek. „Jeho příběh jsme se rozhodli zveřejnit proto, abychom inspirovali i další, kteří se dostanou do této nelehké situace, konkrétně k podepsání souhlasu s dárcovstvím orgánů. Bolest to pozůstalým nezmírní ani o maličko, ale dost možná svým rozhodnutím této bolesti ušetříte jednu nebo i více rodin," řekl Blesku tatínek Pavel.

17. června by malému bojovníkovi bylo 6 let. „Jeho malá sestřenice mu chodí už od jeho smrti každý den před spaním mávat do nebíčka. Prosím tedy všechny, kteří Kryštůfka znali, nebo jen poznali jeho příběh, zamávejte mu na jeho nedožité narozeniny do nebíčka,“ uzavírá tatínek.