Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Legendární tyčinka Kofila je na první pohled stejná, přesto jiná: Proč mouřenín změnil barvu?

Autor: Ivan D. Hladík, Slávka Červená - 
21. února 2022
05:00

Prodává se od roku 1923 a od počátku její obal zdobí mouřenín. Mléčnočokoládová tyčinka je totiž plněná kávovou náplní a kávu na našem území jako první servíroval Turek Achmet. Obličej legendární postavičky od uznávaného výtvarníka Zdenka Rykra ale nyní zmodral. Proč změnil barvu? 

„Se změnou barvy obličeje tureckého mouřenína na cyanoticky modrého, pravděpodobně těžkým nedostatkem kyslíku trpícího avatara nesouhlasím,“ napsal do Blesku čtenář Jiří Škorpil. Zásah považuje za neúctu k odkazu návrháře Rykra, který vytvořil nejen obal kofily, ale i dalších oblíbených cukrovinek. A také legendární čokoládové hvězdy. Víte, že ji tvoří čtyři kornouty na bonbony?

Od roku 1923

Zdenek Rykr (1900 – 1940) byl najat pro práci grafika v čokoládovnách Albíny Maršnerové, pozdějšího Orionu, v lednu 1921. A 31. prosince 1922 představil obal pro novinku – tyčinku s kávovou náplní; ta se začala vyrábět hned v následujícím roce. Za téměř sto let se jeho podoba změnila jen málo, postavička Turka svírajícího šálek horké kávy na ní chyběla snad jen dvakrát – v době spartakiády, kdy byla nahrazena cvičencem, a pak když Orion připravil limitované edice obalu podle návrhů mladých výtvarníků. Dokonce na internetových stránkách čokoládoven se o legendární tyčince píše: „Mouřenín sedí na jejím žlutém obalu dodnes...“ 

Kdo byl Zdeněk Rykl?

Český výtvarník, ale také žurnalista se za svůj krátký život stihl výrazně zapsat do historie. Například magazín Forbes o něm napsal: „Pro Orion byl něčím, co bychom dnes pojmenovali jako hlavní stratég vizuální identity.“ Rykr také pracoval pro firmy Baťa, Čedok, Škoda a další významné značky. V plné tvůrčí síle 15. ledna 1940 dobrovolně ukončil svůj život skokem pod rychlík pod pražským Barrandovem, údajně proto, aby neskončil v rukou gestapa. Pohřben byl na Vinohradském hřbitově. 

Proč káva od Turka?

Symbolika mouřenína odkazuje na historii tohoto nápoje v našich končinách. Poprvé si kávu vychutnali obyvatelé Brna, kde ji od roku 1702 servíroval Turek Achmet v první tuzemské kavárně. Celou legendu potvrdil archeologický nález v lednu 2017, kdy ve Veselé ulici jihomoravské metropole archeologové vykopali zbytky kávového šálku původem z Turecka z první poloviny 18. století.

Společnost Nestlé: Odmítáme nerovnost, neposilujeme ani stereotypy

Jaký byl tedy důvod inovace? Ředitel pro korporátní záležitosti společnosti Nestlé Vratislav Janda zaslal Blesku obsáhlé vysvětlení. „Obaly našich výrobků pravidelně procházejí určitými změnami. Výjimkou není ani tyčinka Kofila. U té je třeba zdůraznit, že

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.