Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skromné jeptišky vyděsil účet za plyn: Mají zaplatit desetitisíce!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: rc - 
29. ledna 2022
07:06

Nejen Čechy drtí vysoké ceny energií. Jeptišky řádu klarisek z chorvatského Záhřebu žijí extrémně skromným způsobem života. Plyn používají na vaření a topení, ovšem teplo si dopřávají jen pár hodin denně. Přesto jim přišel za prosinec účet za plyn ve výši přesahující v přepočtu 80 tisíc Kč!

V klášteře chudých sester svaté Kláry v chorvatském Záhřebu žije pouze sedmnáctek jeptišek. Řádové sestry jsou velice šetrné a žijí skromně. Šetří, kde se dá, jelikož nemají žádný měsíční příjem ani penzi. Jak se svěřila sestra Hedviga serveru dnevnik.hr, na vaření používají plyn a rovněž plynem topí, ovšem pouze dvě hodiny denně. Obvykle topení zapínají v sedm hodin večer a už v devět hodin večer jdou spát.

Horentní účet

„Opravdu si dáváme pozor na každou úsporu,“ říká jeptiška s tím, že díky šetrnosti měly obvykle nízký účet za plyn. V prosinci roku 2020 platily 7 433 kun (víc jak 24 tisíc Kč). „Žijeme z boží prozřetelnosti, spokojíme se s málem,“ dodává Hedviga s tím, že zůstaly v šoku, když se podívaly na účet za prosinec 2021, který činil 25 tisíc kun (víc než 81 tisíc Kč).

Naděje v urovnání

„Plyn používáme jako každá rodina jen na vaření a topení,“ tvrdí sestry. Sestra Hedviga uvedla, že se zřejmě jedná o nedorozumění a doufá, že se vše bude dát vyřešit. Chtěla by, aby jim plyn byl účtován za ceny pro rodiny.

VIDEO: Proč stále rostou ceny energií?

Video  Proč stále rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 29. ledna 2022 09:30 )

Velebnost zahřívá jen malé kluky.

kralovna-vsech-mori ( 29. ledna 2022 09:29 )

Ať jde Maruška dělat. Zahřeje se prací.

dietr ( 29. ledna 2022 08:48 )

Jestli tam mají ČEZ tak je záhada vyřešena.

Zobrazit celou diskusi