Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Planetce Vepřoknedlozelo je 22 let! Objevil ji astronom Miloš Tichý

Autor: pma - 
15. ledna 2022
13:41

Je tomu přesně 22 let od chvíle, kdy český astronom Miloš Tichý objevil na hvězdárně Kleť v okrese Český Krumlov planetku, která nese název tradičního jihočeského pokrmu - Vepřoknedlozelo. Jednalo se o 999. objevenou očíslovanou planetku na Kleti. Její název má hlubší přesah a inspirace k pojmenování objektu po oblíbeném pokrmu vzešla i od francouzských kolegů, kteří mají na nebi svojí bujabézu.

Vepřo knedlo zelo, jídlo, které na talířích Čechů najdeme poměrně často. Masitý pokrm se zelím a knedlíky se tradičně podává v jižních Čechách. Málokdo ale ví, že je po tomto „národním klenotu“ pojmenovaná i planetka s číslem 350509. Vepřoknedlozelo 14. ledna 2000 objevil astronom Miloš Tichý.

Francouzi mají bujabézu

Název planetky Vepřoknedlozelo má ale širší souvislost. „Naše tisící planetka byla pojmenována Boiohaemum, což je keltský název místního území – nejen jižních Čech, ale i Horních Rakous a Bavorska. Tomuto regionu se říká region jablečného štrúdlu, protože všichni máme stejný jablečný štrúdl, a další typické jídlo je vepřo knedlo zelo. Planetka tak byla předstupněm k té tisící,“ vysvětlil pro Český rozhlas v minulosti Tichý.

Pojmenovat planetku po jihočeském pokrmu nebylo podle jejího objevitele tak složité. Výhodu měl prý v tom, že například jeho francouzští kolegové pojmenovali jimi objevené těleso po národní polévce bujabéze. Do karet mu také hrál fakt, že  mezinárodní komise pro pojmenování planetek měla v minulosti kongres v Praze, kde českou specialitu ochutnala k večeři.

Monty Python, Asterix a Obelix nebo Foglar

I když ale byla planetka Vepřoknedlozelo objevena 14. ledna 2000, svůj název dostala až o třináct let později. „Nejprve se musí dobře spočítat dráha, planetka musí být pozorována další čtyři roky a musí mít takovou dráhu, abychom ji v příštích deseti letech vůbec neztratili. Potom teprve dostane v celosvětovém katalogu číslo a objevitelská hvězdárna může navrhnout jméno,“ objasnil astronom.

Na observatoři Kleť bylo dosud objeveno přes tisíc asteroidů. Miloš Tichý jich na kontě má přes 500. Některé z planetek nesou také podobně úsměvné názvy jako je Vepřoknedlozelo. Příkladem jsou třeba planetky Teta, Monty Python, Asterix nebo Obelix. Některé jsou ale pojmenované po slavných českých osobnostech, jako například Gellner, Foglar, Vaculík, Janzajíc nebo Škvorecký.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi