Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mladá žena chtěla spáchat sebevraždu kvůli šikaně: Vzácná nemoc jí brání se usmát

Autor: jel - 
30. ledna 2022
16:08

Tayla Clementová (24) z Nového Zélandu trpí takzvaným Moebiovým syndromem. Jde o vzácnou genetickou poruchu, která způsobuje vadu dvou hlavových nervů. Lidé s tímto onemocněním nemohou ovládat obličejové svaly. Nemohou se smát, plakat ani pořádně polykat. Kvůli tomuto onemocnění si mladá Tayla vytrpěla neuvěřitelnou šikanu, děti se jí smály a dokonce po ní házely zvířecí výkaly. Z hrůzy se dostala díky cvičení a nyní drží paralympijský rekord. 

Moebiovým syndromem trpí na světě asi 4 miliony lidí. Není jasné, co onemocnění způsobuje ale je neléčitelné. Pacientům však může pomoci intenzivní fyzioterapie. Když bylo Tayle 12 let podstoupila reanimační operaci, díky ní by mohla obličejem hýbat. Jenže bohužel zákrok nedopadl podle očekávání.

„Začalo se to zhoršovat a já se musela vrátit do školy s opravdu oteklým obličejem,“ popsala mladá žena pro Daily Star. „Děti se mi smály a říkaly, že se mě bojí, pak ale se smíchem utekly. Známí začali dělat, že mě neznají,“ řekla.

Bohužel se šikana stupňovala, kromě posměchu a slovních urážek ji začaly jiné děti vysypávat věci a dokonce po ní prý házely ovčí výkaly. Divně se k ní chovali i učitelé. Tayla nechtěla mamince přidělávat starosti a tak mlčela a nikomu nic neřekla. Jenže ji to trápilo. Cítila se osaměle. Přála si „normální“ úsměv a dokonce měla pocit, že by bylo lepší, kdyby neexistovala. 

Roky týrání na škole skončily tím, že Tayla trpěla vážnými depresemi a byla na tom skutečně špatně po psychické stránce. O sebevraždu se pokusila dokonce šestkrát. Pak přišla záchrana v podobě cvičení, do kterého se ponořila. 

Byla nakonec tak dobrá, že ji v roce 2018 vybrali na paralympiádu v Melbourne. Soutěžila v hodu koulí a získala zlatou medaili. O rok později se jí podařilo hodit světový rekord. „Jsem ráda, že operace nevyšla, neschopnost usmívat se je pro mě nyní největším darem,“ řekla sportovkyně. „Ano, dostala jsem se na úplné dno, ale dalo mi to příležitost být inspirací pro ostatní,“ uzavřela.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi