Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Třem rodinám na Litoměřicku komunisté zničili život kvůli neplnění plánu JZD: Pomník jako omluva?

Autor: VaB - 
16. prosince 2021
05:20

Ve dvou obcích na Litoměřicku vzniknou pomníky, které budou poukazovat na to, jak komunisté změnili život třem rodinám. Ve vykonstruovaných procesech přišel František Havránek a Jaroslav Tachecí o majetek, rodinu, zdraví a svobodu. Vše jen proto, že neplnili tehdejší „plány v JZD“. Nikdo se jim dodnes neomluvil, majetek zpět nedostali, z Hrobců a Rohatcí je vyhnali s tím, že už se nesmí nikdy vrátit.

Sylva Pátá, dcera Sylvestra Klementa, vzpomíná, jak mu tatínka v šesti letech odvedli do vězení. „Pořád to vidím. Ta vrata. To rachocení klíčů. Dlouhý, dva až tři metry široký stůl, aby na sebe lidé nedosáhli, na jedné straně seděly návštěvy a na druhé straně přicházeli odsouzení. Pamatuju si, jak tam člověk sedí, otevřou se dveře, klíče zarachotí, a přivádí tátu v tom lodenovém hnědém mundúru,“ vzpomíná Sylva na drsné momenty z dětství.

Pak přivedli jejího tatínka, v ruce držel čepici a pak si sedl za stůl. „Z každé strany vedle něho seděl hlídač, a když člověk řekl něco špatně, návštěvu ukončili a odvedli ho. Člověk tak radši ani nic neříkal,” vypráví na stránkách Donia paní Pátá. Jejího tatínka odvedli do vězení, ve kterém měl strávit šest let. Komunisté si vymysleli, že pro vlastizradu. Před tím, než ho sebrali, přijel z nucených prací za rodinou na Velikonoce.

„Věděl, že mu hrozí nebezpečí. Někteří známí odešli, ale on nešel. Neopustil by Hrobce a ani Čechy. Byl patriot. Aby se ho komunisté zbavili, tak řekli, že nebyl na vojně, ačkoli byl ve válce, a že musí v 52 letech na dva roky k Pomocnému technickému praporu,“ popisuje absurditu tehdejší komunistické vlády Sylva. Její tatínek neměl tak velký majetek, aby mu ho mohli vzít „normální“ cestou. Ale jako odsouzený vlastizrádce přišel o všechno, co měl. Zdraví, rodinu, svobodu a budoucnost.

Na Hrobce, ve kterých žil, byl hrdý, miloval je. „Byl na Hrobce hrozně fixovaný. Ve vězení u sebe pořád nosil jednu fotografii s náma a jednu Hrobec.“

Popadl vidle a bodl!

Další člověk, kterému komunisté zničili život, byl statkář František Havránek. Ten, když ho komunisté odváděli, popadl u dveří vidle a esenbáka bodl do nohy. „Udělal jsem chybu… měl jsem vzít ty od hnoje,“ měl tehdy říct.

Následoval vykonstruovaný proces, ve kterém byl odsouzen za sabotáž, jinak řečeno za nesplnění výrobního plánu v zemědělském družstvu. Společně s ním byl odsouzen i další, třetí člověk z celého příběhu, Jaroslav Tachecí. Byli odsouzeni k odnětí svobody, k tomu jim přifařili ještě doživotní zákaz pobytu v Hrobcích jak pro ně samotné, tak i pro jejich rodiny.

„František Havránek se spravedlnosti nedočkal. Zemřel v roce 1979 nesmířen s osudem, protože křivdy na něm a jeho rodině spáchané se nedaly odpustit,” napsal obci jeho syn Josef, kterému bylo v té době 16 let.

Havránkovi se akce k výročí 100 let od založení republiky nezúčastnili, stejně tak ani probíhající debaty na toto téma, které se účastnila i státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „V Hrobcích k žádným změnám nedošlo, dále zde vládli komunisté, kteří odmítali vydat náš zabavený majetek. To nás ohromilo a varovalo. Po zvážení všech událostí padlo v rodině rozhodnutí, že do Hrobec se již nikdo nevrátí a veškerý majetek bude prodán. Ne na každé období může být obec Hrobce hrdá,“ konstatoval Josef Havránek.

Památník pro rodiny

Starostka obce Hrobec, pod které spadají i Rohatce, se se svým spolkem Pro lepší budoucnost rozhodla, že obětem komunistického režimu vybudují ve vesnicích pomníky s názvem Oběti komunismu.

„Pomník by neměl být jen monolitem v prostoru, ale měl by být funkčním prvkem, který nám nejen připomene minulost nás všech, ale také naši přítomnost a budoucnost. Při oslavách 100 let od založení republiky jsme sázeli lípy svobody, a právě k nim chceme tyto památníky umístit,” vysvětluje Karina Kratochvílová, která dala projekt dohromady.

Na stránkách Donia proto chtějí vybrat peníze, které pomník budou podporovat a vytvoří i naučné cedule. Budou ve stylu kruhové lavičky z dubového dřeva s kovovým podnožím. Budou uložené kolem vysazené lípy. Na tvorbě se podílí tamní občané, Lukáš Jiránek a Josef Klement, vnuk Sylvestra Klementa. V lavičce bude navíc 42 zářezů, které symbolizují 42 let komunismu. „Tvůrci pomníky v hodnotě okolo 60 tisíc korun darovali obci Hrobce,“ dodala starostka Karin. Ta by navíc touto sbírkou chtěla inspiroval i jiné obce k podobným činům. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi