Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dýchá i krvácí: Vojáci trénovali záchranu psích parťáků v boji na speciálních figurínách

Autor: rix - 
10. prosince 2021
05:59

Vojenští policisté na speciálním výcviku trénovali jak zachránit služebního psa na bojišti. Figuríny, které k tomu využívají jsou jako živé - dýchají, krvácí a dokonce reagují na ošetření.

„Aby případné zranění služebních psů bylo co nejrychleji a adekvátně ošetřeno, zúčastnila se trojice psovodů Vojenské policie speciálního výcviku kurzu,“ uvedla armáda. Ten organizovali američané na základně v německém Baumholderu.

Tzv. Tactical Combat Casualty Care je speciální systém výcviku vojáků NATO, který byl představen v roce 1996. Má za cíl naučit vojáky postarat se o lidi se zraněním. „Až donedávna neexistovaly shodné pokyny pro traumatologickou péči na bojišti, která by se zabývala služebními psy, čímž vznikla kritická mezera ve znalostech, která významně ohrožuje jejich přežití,“ vysvětlila armáda na svém webu. 

Až v roce 2019 vznikl Výbor pro péči o bojové psy. Zaměřuje se na lékařské zákroky, které mají za cíl postarat se o zraněná zvířata stejným způsobem, jako o vojáky. 

„Aby byl výcvik co nejvíce podobný skutečnosti, pracovalo se přímo v terénu, kdy jsme prováděli záchranu na 'modelech' psů, které se po zranění chovaly naprosto realisticky (včetně krvácení, dýchání, apod.), a to vše s neustálou střelbou a výbuchy v prostoru výcviku, na které jsme jako cvičící museli takticky reagovat“ vysvětlil major František Hanslík, kynolog Vojenské policie.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi