Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sopečný popel na Kanárech „pohřbil“ i hřbitov: Na Dušičky místní museli květiny shazovat z vrtulníku

Autor: rc, lš - 
3. listopadu 2021
05:00

Památku zesnulých nemohli řádně uctít obyvatelé španělského ostrova La Palma. Už šestým týdnem na ostrově běsní sopka Cumbre Vieja a nikdo neví, kdy peklo skončí. Navíc došlo i k zemětřesení a sopečný prach zasypal prakticky vše na ostrově, dokonce i tamní hřbitov Las Manchas. Lidé tak místo toho, aby zavzpomínali na své blízké u jejich hrobů, položili svíčky a květiny k provizornímu památníku.

Na první listopadový den připadá ve Španělsku státní svátek. Lidé slaví katolický svátek Všech svatých, kdy se obvykle vypravují na hřbitovy, aby u hrobů uctili památku zesnulých. Na hroby pokládají květiny a zapalují svíčky. Ovšem letos svátek neoslavili tak jako obvykle. „Cítím bolest, procházíme velkou bolestí. Nemůžeme jít na hřbitov a vzít květiny svým blízkým,“ uvedla pro zpravodajský web swissinfo.ch Tara (27), která chtěla uctít památku svých rodičů. Hřbitov Las Manchas byl totiž uzavřený.

Silné zemětřesení

Už je to šest týdnů, kdy se probudil k životu vulkán Cumbre Vieja, který stále chrlí lávu a sopečný prach. O víkendu dokonce vlivem erupcí došlo k silnému zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály. Prach dosáhl výšky až 4,5 kilometru a zasypal hřbitov. Láva se dostala až k Atlantskému oceánu. Doposud pokryla údajně až 2 400 hektarů půdy. Až sedm tisíc lidí muselo být evakuováno ze svých domovů a víc než dva tisíce budov bylo zničeno. Nikdo netuší, kdy běsnění vulkánu skončí.

Pohřbený hřbitov

V Los Llanos vláda podle informací Reuters zřídila provizorní kout, k němuž mohli lidé přicházet a pokládat tam květiny. Uzavřený hřbitov však nakonec květiny pokryly. Pomocí vojenského vrtulníku byly květiny rozsypány na hřbitov a pokryly tam sopečný prach. „Nezbylo nám nic, je to všechno hrozně smutné. Prosím, mohlo by to teď přestat. Už to zničilo naše životy,“ uvedl Sagrario Castro (45), který se rovněž nemohl dostat ke hrobu svých rodičů. Jeho bratr prý navíc přišel kvůli erupci o dům.

Ačkoliv běsnění sopky na ostrově nepřestalo, o prodlouženém víkendu na La Palmu přicestovalo mnoho turistů, kteří toužili vyfotit dechberoucí záběry živlu. Až deset tisíc návštěvníků způsobilo dopravní zácpy. Nezastavily je ani zvyšující se ceny zboží.

VIDEO: Řádění sopky na Kanárech: Na La Palmě kvůli nekončící erupci evakuovali další lidi, zachránili řadu zvířat

Video  Řádění sopky na Kanárech: Na La Palmě kvůli nekončící erupci evakuovali další lidi, zachránili řadu zvířat  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi