Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel otec moderní politické satiry: Mort Sahl (†94) kritizoval prezidenty USA od Eisenhowera po Trumpa

Autor: ČTK - 
27. října 2021
05:59

Ve věku 94 let zemřel legendární americký komik Mort Sahl, jenž je považován za otce moderní politické satiry. S odvoláním na přítelkyni zesnulého o tom informovaly agentury AP a Reuters. Sahl podle ní zemřel pokojně na stáří ve svém domě v Kalifornii.

Komik si svými kousavými politickými komentáři získal od 50. let minulého století zástupy fanoušků a je považován za inspiraci pro moderní stand-up komediální výstupy.

Kritizoval americké prezidenty od Dwighta Eisenhowera po Donalda Trumpa, poznamenal server BBC News. Kritickým pohledem nahlížel rovněž na americký způsob života, dodala agentura Reuters.

Sahl, jenž se narodil v kanadském Montrealu, se jako dítě přestěhoval do Spojených států a svou komediální kariéru odstartoval v klubu v San Francisku, později začal vystupovat po celých USA. V roce 1959 moderoval vůbec první předávání hudebních cen Grammy a ve stejném roce se podílel na udílení filmových Oscarů.

V roce 1960 byl tak populární, že se objevil na obálce magazínu Time, což se v případě komika stalo vůbec poprvé, píše Reuters. Později jeho obliba poklesla, ale stand-up výstupům se věnoval do 80. let 20. století.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi