Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Australané čelí invazi hadů: Obrovští plazi loví přemnožené hlodavce

Autor: štt - 
19. října 2021
21:30

Australské domácnosti čelí invazi jedovatých hadů. Za jejich rozšíření může přemnožení myší z počátku letošního roku. Přestože čísla pochytaných hadů atakují historická maxima, dle odborníků se o přírodní katastrofu nejedná.

Každý rok na podzim nastává Australany obávaná sezóna hadů. Tentokrát však začala skoro o měsíc dřív a ve větší míře než obvykle. Obrovští hadi se nyní nacházejí na většině předměstských zahrad a garáží a v okolí kontejnerů na odpadky. Mimo tato zákoutí se ohřívají na pokáceném dříví a betonových panelech. Důvodem je přemnožení hlodavců ve státě New South Wales, informoval server The Sun.

Profesionální chytači již hlásí rekordní čísla, co se počtu i délky jedinců týče. Sean Cade, vlastník menší firmy na odchyt plazů, se novinářům pochlubil 1,8 metrů dlouhou pakobrou východní, která vlezla přímo do jednoho bungalovu nacházejícím se v západní části Sydney. Reportérku místní televize ubezpečil, že tuto sezónu se mu podaří chytit „ještě většího macka“. Od začátku měsíce října pochytal tucty dalších pakober, mezi nimiž převažuje druh černobřichých. „Daří se jim – mají dostatek potravy i tepla,“ shrnul.

Hadí sezóna obvykle začíná po polovině září a trvá až do března, kdy je v Austrálii kalendářní léto. Dřívější příchod letošní období ale dle odborníku urychlil mor myší, který na začátku ledna trápil farmáře z východní a jižní části země. Desítky milionů nenasytných hlodavců vytvořila ohniska táhnoucí se tisíc kilometrů od Brisbane až dolů k Melbourne.

Zemědělci museli zapálit stohy s obilím i další uskladněné plodiny. Úřady obyvatelům doporučovaly uvázat si nohavice šňůrou, aby jim myši nevběhly pod oblečení. Na internetu koloval případ ženy, kterou probudila ostrá bolest. Hladová myš okusovala její oční víčko.

Státní expert na hlodavce shrnul celou situaci následovně: „Přestože myši jsou ideální potravou pro různé predátory, počet hadů se diametrálně nezvýší. Médii ohlašovaný mor hadů nenastane.“ Kromě plazů se rozšířil i počet žab, které ale nemají na svědomí žádnou přírodní katastrofu. Zda trend přemnožení hlodavců přetrvá do dalšího roku experti odmítají určit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi