Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Pusťte nás domů, prosí někteří uprchlíci z Afghánistánu: Radnice si stěžují, stát prý neplní, co slíbil

Autor: ran - 
11. října 2021
05:00

Britská vláda přijala 15 tisíc uprchlíků z Afghánistánu, 7 tisíc z nich umístila na přechodnou dobu do hotelů. Teď si ale někteří z nich stěžují na to, že bydlí stále po hotelech, a říkají, že by se nejraději vrátili domů.

Někteří z Afghánců, které Britové evakuovali, aby nepadli do pařátů Tálibáncům, kteří se koncem srpna zmocnili jejich domoviny, prý změnili názor na to, kde chtějí nadále žít. Podle listu Guardian se mezi nimi najdou lidé, kteří si na svůj pobyt v Londýně stěžují. 

Jeden lékař, který má mezi pacienty i evakuované Afghánce, řekl o své zkušenosti novinářům. „Mám pár pacientů, kteří mi opakují, že se chtějí vrátit domů. Jeden sedmašedesátiletý muž mi říká, že už to nemůže vydržet, že už potřebuje z hotelu pryč,“ uvedl lékař.

Jiný pacient mu prý řekl, že chce svobodu od toho, aby musel setrvávat v hotelu. „Byl i s jeho manželkou tak naštvaný, že jsem jim oběma musel dát léky na uklidnění,“ dodal lékař.

Podle britské vlády cílem uprchlického programu je, aby si afghánští lidé našli práci, dovzdělali se a integrovali se mezi britské občany. Radnice různých londýnských čtvrtí si ale stěžují na nedostatek podpory pro Afghánce zařazené do programu. Zejména prý radnice vidí nesoulad mezi tím, co vláda městským čtvrtím slibovala, a jaká je realita. Zlobí se, že stát nedokáže zajistit, aby hotelům, kde jsou uprchlíci ubytovaní, nic nechybělo.

Jako příklad uvedli hotel, kde je spolu s rodiči ubytováno na 50 dětí. „Hotelu začal docházet sunar, doplňování zásob s vládní pomocí ale velmi, velmi drhlo,“ řekl greenwichský radní Danny Thorpe. Jinde se radní začali dohadovat, zda jsou hotely to nejvhodnější ubytování pro uprchlíky, poté co jeden malý afghánský chlapec vypadl z okna hotelového pokoje a zabil se. 

Na vládu také prší stížnosti lékařů o tom, že je celá situace „velmi zamotaná a zmatená“, protože někteří z praktických doktorů vůbec nevědí, že jejich povinností je postarat se o to, aby se utečenci dokázali řádně zaregistrovat do zdravotnického systému a aby se jim dostatečně vysvětlilo, na co všechno mají nebo nemají právo. 

Ministerstvo vnitra prosí o shovívavost. „Je to největší a nejrychleji zařízená evakuace v moderní historii, pomohli jsme více než 15 tisícům lidem do bezpečí a hotely jsou jen dočasným řešením,“ uvedla mluvčí ministerstva. „Bude nějaký čas trvat, než budeme moci evakuovaným lidem zajistit stálé bydlení, ale spolu s našimi partnery vynakládáme na to, aby se to stalo co nejdříve, veškeré naše úsilí,“ doplnila mluvčí s tím, že ministerstvo dbá na to, aby měl každý z uprchlíků dostatek stravy, zdravotní péče, vzdělání, a také uznání obyvatel.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa