Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Žena se zamilovala do šimpanze: Zoo ale jejich „lásce“ nepřeje! Proč?

Autor: rix - 
27. srpna 2021
11:45

Adie Timmermansová má zákaz vstupu do Zoo v belgických Antverpách. Její pracovníci prohlásili, že žena má nezdravý vztah s jedním ze šimpanzů a opičák se pak nesocializuje s dalšími vrstevníky. „Miluji ho a on mě,“ tvrdí zhrzená nápadnice. Svého šimpanze se nechce vzdát.

Jak informoval deník New York Post, žena měla navštěvovat svého zvířecího miláčka jménem Chitah každý den čtyři roky v kuse. Vztah s opicí považuje podle svých slov za opravdu vážný. Vždy, když Adie přišla do Zoo, šimpanz se za ní hned hnal, načež si přes sklo posílali polibky a mávali na sebe. Timmermansová věří, že jejich vztah je vzájemný. 

S tím má ale problém vedení Zoo. Chitah se kvůli ženě údajně vyhýbá jiným opicím, a nedostatečně se tak v tlupě socializuje. Má plnou hlavu pouze postarší ženy. „Když je Chitah neustále obklopen lidmi, ostatní zvířata ho ignorují a nepovažují ho za součást smečky,“ vysvětlila pracovnice zahrady Sarah Lafautová. Primát tráví podle ní čas buď se ženou nebo úplně sám. 

„Zvíře, které je příliš zaměřeno na lidi, je svými vrstevníky méně respektováno. Chceme, aby byl Chitah co nejvíce šimpanzem,“ dodala. Z přístupu Zoo je Adie Timmermansová zoufalá. „Nic jiného nemám, proč mi to chtějí vzít?“ utápěla se milovnice zvířat v slzách. Upozornila na to, že je takový postup nespravedlivý, protože ostatním návštěvníkům je stále dovoleno primáty navštěvovat. 

Bohužel se tento zákaz může nakonec ukázat jako zbytečný. Představitelé Zoo si nemyslí, že by se Chitah někdy dokázal znovu začlenit do společnosti šimpanzů, protože jeho expozice lidem začala už v raném věku.

Chitah je velmi přátelský k lidem na úkor jeho vztahu s vlastním druhem. Během boje s jinými šimpanzi byl v roce 2008 dokonce vážně poraněn. 

 

Zobrazit celou diskusi