Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podchlazený a v tašce: Jaroušek z babyboxu skončil v inkubátoru!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Fakultní nemocnice Liberec/profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
23. srpna 2021
13:39

Do babyboxu v Pelhřimově v pondělí někdo odložil norovozeného chlapce. Zabalený byl do deky a vložený do cestovní kabely. Je vitální, ale trochu podchlazený, zdravotníci ho dali do inkubátoru, sdělil zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Jde o letošní osmé dítě v Česku vložené do babyboxu.

Chlapeček dostal jméno Jaroslav. "Vstoupil do světa v červené cestovní kabele zabalený do ušmudlané deky, nevykoupaný, čerstvě narozený, s pupečníkem podvázaným gázou," uvedl Hess. Jméno dítěti vybral podle šéfa marketingu České mincovny Jaroslava Černého, autora nápadu obdarovat všechny odložené děti zlatým dukátem do kolébky.

Miminko našli zdravotníci v babyboxu pelhřimovské nemocnice v 10:25. Váží 2,5 kilogramu a měří 47 centimetrů, uvedla mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

V Pelhřimově je tato speciální schránka od roku 2007, zatím přijala dvě děti. První chlapec tam byl odložený v lednu 2019. Byl starý asi rok a půl a dostal jméno Karel Spěváček. Podle Hesse už běhal po nemocnici a chtěl rohlík.

Od založení babyboxů v roce 2005 do nich bylo odloženo 222 dětí, z toho 120 dívek. Tyto speciální schránky bývají v areálech nemocnic na místech, kudy nechodí moc lidí. Schránka je novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi