Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chtěl odposlouchávat návštěvy i protivníky: Dodnes se Nixonovi kvůli aféře Watergate lidé smějí

Video se připravuje ...
Autor: mc - 
10. srpna 2021
05:00

Je 9. srpna 1974 a Richarda Nixona v prezidentském křesle střídá Gerald Ford. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby Forda na tuto pozici nikdo nezvolil a výměna prezidentů neproběhla pouhý rok a půl po zvolení Nixona do druhého volebního období. Ten totiž jako vůbec první prezident Spojených států odstoupil, aby se vyhnul impeachementu, který mu hrozil kvůli aféře Watergate.

Když 17. června 1972 údržbář v budově hotelového a kancelářského komplexu Watergate objevil dveře se zalepenými zámky, rozhodně nemohl tušit, co vlastně odhalil a odstartoval. V budově bylo nalezeno pět mužů, kteří se tvářili jako obyčejní zloději. Jejich úkolem ale bylo v budově, kterou měla pronajatou Demokratická strana, nainstalovat odposlouchávací zařízení.

Vyšetřování odhalilo propojení až s prezidentem Nixonem. Nejprve bylo zjištěno, že v místnostech Bílého domu jsou rovněž nainstalována odposlouchávací zařízení - Nixon si měl veškeré návštěvy nahrávat. To nakonec podnítilo podezření, že Nixon má prsty i v aféře Watergate, což potvrdily nahrávky z Bílého domu. Richard Nixon byl mimo záznam považován za spojence spiknutí, i když oficiálně bylo odsouzeno jenom sedm vlivných mužů.

Proti Nixonovi byl připravován i impeachement, který po odhalení dostatečných důkazů plánovali podpořit všichni členové Kongresu. Nikdy k tomu ale nedošlo - Nixon se rozhodl v rychlosti rezignovat. Nixonovi i tak hrozilo uvěznění, jeho nástupce Gerald Ford mu ale udělil plnou milost.

Největší záhadou celé aféry je jedna páska, na které chybí 18 minut záznamu, které kdosi smazal. Bílý dům tvrdil, že šlo o nehodu jedné ze sekretářek, která omylem zmáčkla špatný čudlík. Ještě tehdy americký tisk vyvrátil toto vysvětlení jako nemožné. V roce 2003 forenzní technici potvrdili, že páska byla promazána v několika sekvencích, nedokázali ale ani za pomocí moderních technologií smazané části opravit. Páska tak zůstává v archivu ve speciálním trezoru s regulací vlhosti, aby se o to mohly pokusit budoucí generace.

Zobrazit celou diskusi