Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Unikátní video zachycuje vývoj planety: Evoluce „Země“ během 4 minut!

Autor: jel - 
31. července 2021
05:00

Vědec David A. Roberts na svém blogu zveřejnil fantastické animované video. To ve čtyřech minutách zachycuje vývoj planety podobné Zemi. V krátkém časovém úseku můžeme vidět, jak na z počátku nehostinné planetě vznikají hory i oceány. Sledujeme dlouhé čtyři miliardy let, které následně končí úplnou apokalypsou a planeta se zase stává neobyvatelnou. 

Robert vytvořil úchvatné video pomocí speciálního grafického programu. V úvodu sledujeme protoplanetu, která je pouhý kráter. Jsou na ní stejné podmínky, jaké jsou v současné době třeba na Venuši. Extrémní teplo přetrvávalo miliony let. 

Pak se jako první formují tektonické desky. Na videu dobře vidíme, jak se desky pohybují, přeskupují kontinenty, pomáhají zvedat hory. „Desky se postupem času zvětšují pomocí jednoduchého generačního modelu, který náhodně vybere sousední body a přidá je na desku, pokud ještě nebyly k žádné přiřazeny,“ uvedl vědec v příspěvku na blogu.

Následně se formují vodní plochy. Povodí ve videu jsou dobře znatelná, protože jsou barevně odlišena, a tak můžeme sledovat, jak se řeky mění a spojují. 

„Klima ovlivňuje distribuci života na planetě,“ napsal Roberts. Na videu vidíme, jak se postupně mění teploty a tlak. Následně se objevují zeleně vyznačené rostliny, za nimiž migrují býložravci, kteří jsou označeni oranžově, a za těmi pak putují také šelmy. Ty jsou graficky vyznačeny červeně.

Ke konci simulace je zřejmé, že planetu obývají lidé. Jasnými světly jsou zaznačena místa, kde je vyspělá civilizace, tato místa však postupně červenají a stávají se neobyvatelnými. Vědec přiznal, že schválně využil extrémní možnost, kdy jsou zcela vyčerpána všechna fosilní paliva.

„Chtěl jsem, aby to bylo dramatické, takže je to ukázka obzvláště extrémního výsledku, kdy se doslova spalují všechna fosilní paliva, ale snažil jsem se udržet účinky realistické jinak, na základě vědeckých článků, které jsem četl, mohou hypoteticky nastat,“ uzavřel Roberts.

Video  Pohyb a vývoj kontinentů  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 31. července 2021 10:01 )

Raději bych místo té poetické hudby slyšel krátký průběžný komentář těch fantasktních přeměn.

hades ( 31. července 2021 09:15 )

Krásný.

Jenom pochybuji, že to místní galérka pochopí.

Rád bych ale viděl to video interaktivní, třeba možnost si vybrat letopočet a polohu. Třeba jak asi to vypadalo na našem území pře 1 000 000 let,... .

Vím, že by to bylo hodně náročné finančně, jak nároky na mzdy lidí, tak nároky na výpočetní techniku.

Snad se toho dožiji.

Zobrazit celou diskusi