Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pobyt Čechů na Maltě proměnil covid v peklo: Otřesná karanténu, dostali syrové maso?!

Studenti ze Slovenska popsali otřesné podmínky v karanténě - ilustrační foto
Studenti ze Slovenska popsali otřesné podmínky v karanténě - ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
20. července 2021
17:01
Autor: rix - 
20. července 2021
13:02

Měla to být vysněná dovolená na Maltě a děti se zde chtěly naučit pořádně anglicky. Koronavirus ale obrátil jejich výlet naruby. Děti, které strávily čas s pozitivně testovaným, musí sedět 14 dní na pokoji, za okny mají mříže a podle jejich slov se o ně personál nestará. Dětem mělo být dokonce servírováno syrové maso!

„Předtím bylo vše v pořádku. Hrály si, učily se, měly různé programy. Jedna z dívek, která měla letět v pátek domů, si kvůli odletu udělala PCR test. Vyšel pozitivní. Děti, které s ní byly v kontaktu, musely do karantény, mezi nimi i ty moje. Dali jim 14denní karanténu, 24. července měli letět domů, tak jsem jim koupila letenky,“ svěřila se Barbara, jedna z matek. Dále popsala serveru Topky.sk, že dětem v hotelu prý servírují syrové maso a nedezinfikují jim pokoje!

Na sociální síti se vyjádřila i Češka Markéta. „9.7. se moje cesta za poznáním, odpočinkem a tužbou naučit se pořádně anglicky, změnila v noční můru. Kvůli pozitivním spolubydlícím jsem byla umístěna do 14denní karantény. Dny trávím sama v pokoji v neuklizeném pokoji po pozitivně testované slečně,“ vyprávěla. Na oknech má mříže a koupelnu sdílí s dalšími pěti holkami. 

„Buď je slyším plakat nebo volat rodičům, že je jim smutno. Apartmán nám už měsíc neuklidili, hromadí se tu odpadky. Kamarádi mi dali dezinfekci, tak se to tu snažím alespoň částečně vyčistit,“ popsala hrůzné podmínky. „K online výuce jsem se ani nedostali, nemáme přístupová hesla,“ vysvětlila Markéta. Je podle ní těžké snášet to, jak si ostatní děti mohou hrát a koupat se v moři. „Nebylo možné se otestovat antigenním ani PCR testem. Je neuvěřitelné, že se toto děje po dvou letech s koronavirem,“ dodala. 

„Po těchto zkušenostech už svou dceru na Maltu nepustím. Jsou to děti a mělo by o ně být postaráno. Myslím, že jsme zaplatili pěknou sumu eur. Držím rodičům a dětem palce, aby se dostali co nejdřív domů,“ popsala matka jedné z dcer Diana. 

Jeden z otců Miroslav ale vidí situaci jinak. Podle něj je o děti poměrně dobře postaráno. „Ředitelka a vedoucí se snaží, aby dětem v karanténě nic nechybělo. Mají zabezpečné nákupy, prostěradla, jídlo a léky na zmírnění příznaků,“ uvedl. Prý i rodičům vyšli vstříc a zlevnili ubytování. „Pokud to dětem stav dovoluje, tak se musí se situací vyrovnat a ne se dožadovat pomoci od ambasády,“ podle Miroslava je nastalá situace přípravou na život.

 

Kacah ( 20. července 2021 23:04 )

Nebo si alespoň uklidit. Zřejmě mají doma služku, že si ani neuklidí.

jonn ( 20. července 2021 16:37 )

Co takhle makat ve fabrice .

Zobrazit celou diskusi