Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Místo užívání milionů živořila: Stoletá paní pobírala bídnou penzi, ale mohla mít jmění!

Autor: ran - 
15. července 2021
20:51

Dcera stoleté Margaret Bradshawové zjistila až nyní, že má maminka už dvacet let nárok na důchod! Kdyby rodině nezačaly docházet peníze a ona si nepřečetla zajímavý článek, ani by to nezjistili! Stařenka přišla za dvacet let o v přepočtu 2,5 milionu korun!

Margaret Bradshawová se narodila v roce 1921 ve Velké Británii, žila ale dlouho mimo území země. Pracovala v hotelích nebo jako vychovatelka. Třicet let pak pobývala v Kanadě. Proto když se na rodnou hroudu na stará kolena vrátila, neměla podle zákonů od 60 let nárok na důchod.

Prababička proto čtyřicet let žila jen z nízkého důchodu, který jí chodil z Kanady. V posledních letech žije v pečovatelském domě a trpí demencí. Péče v zařízení stojí dost peněz, a když přišlo celkové zhoršení finanční situace rodiny, hodila se každá libra. Margaret už měla za sebou oslavu 100. narozenin, když přišla šokující zpráva.

Margaretina dcera Helene (80) právě v té době narazila na článek s informacemi, o nichž neměla do té doby ani potuchy. Maminka už dvacet let, tedy od jejích 80 let, měla nárok na britský důchod, nezávisle na tom, zda přispívala do společné pokladny, nebo ne! Podle webu deníku Mirror lidí, kteří netuší, že mají nárok na tento druh „nepodmíněného“ důchodu, jsou tisíce. Jsou na tom stejně jako Margaret – protože o jeho existenci nevěděli, neřekli si o něj, a tím pádem ho nedostávají.  

Za dvě dekády Margaret přišla v přepočtu o 75 tisíc liber )téměř 2,5 milionu korun), protože zpětně úřady důchod vyplatit odmítly. Začaly jí alespoň chodit pravidelné platby z důchodového systému, kterými si nyní ke skromnému kanadskému důchod přilepšuje v přepočtu o téměř 10 tisíc korun měsíčně.

Helene ani nikdo v jejím okolí o pravidlu tohoto speciálního důchodu od 80 let věku v životě neslyšela. Je sice ráda, že nyní maminka důchod pobírá, ale říká, že nechápe, proč se jeho existence podle jejího názoru tak „tutlá“. „Myslela jsem, že pokud je něco k takového k mání, dají nám vědět, ale to se nikdy nestalo,” uvedla podle Mirror Helene. 

Margaret byla třikrát vdaná, poslední manžel jí zemřel v 70. letech. Do Velké Británie se vrátila v roce 1990.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi