Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Legendární lokomotiva Albatros se dočká opravy: Zrezlý stroj opravuje parta nadšenců

Autor: VaB - 
22. června 2021
21:23

Ikonická parní lokomotiva Albatros projde rekonstrukcí. Z rezavého „šrotu“ se stane výstavní kousek. Bude to ale nějakou dobu trvat, než se zvědavci budou moci na tento stroj podívat. Problém je navíc i s financemi.

Počátky parní lokomotivy Albatros, pro zvědavce s číselným označením 498.112, se datují do začátku roku 1955. Velké slávy si ale neužila, po kolejích jezdila pouhé dvě dekády. Pak se z ní stal vytápěcí kotel, posledních pár let pak stála opuštěně v Lounech.

Odtud ji ale loni na podzim zachránili chlapi z ČD Nostalgie, kteří si ji vezmou do parády a celou ji uvedou do stavu výstavního. „Když Albatros sloužil jako vytápěcí kotel po ukončení provozu, uhlím byl zásobován asi nějakým stabilním pásovým dopravníkem. Ten byl na tendru pravděpodobně pevně uchycený, a z něho padaly kostky uhlí i do vodojemů. Takže jsme museli vyčistit místa, kde běžně uhlí nenajdete,“ popisuje v deníku Železničář vůdčí restaurátorské party David Morc.

Jak dlouho budou muset na lokomotivě pracovat, netuší. Bude to ale patrně dlouhá práce. Už jen s maticemi a šrouby jsou problémy. Dobrovolník Jiří Cikán musel autogenem kovové části ohřívat a poté je složitě vyšroubovat.

Lokomotiva dřív vážila něco kolem 114 tun. „Dobrých 20 tun železa chybí. Nemáme jeden parní válec, což je menší problém, protože ten se dá vyrobit i svařováním. Ale chybí ojnice, což bolí mnohem víc,“ vysvětluje David Morc s tím, že nejdřív musejí lokomotivu zbavit rzi, museli si na to půjčit i speciální pískovací nástroj. „Kdybychom to měli brousit, tak se nedožijeme konce.“

Morc dodává, že kotel parní lokomotivy je v „relativně dobrém stavu“. Patrně i díky tomu, že jezdila pouhé dvě dekády. Čas ale není ten největší problém. Větším jsou peníze. „Pro velký zájem ze strany fanoušků železniční historie připravily České dráhy ve spolupráci s Nadací Okřídlené Kolo pro zájemce nově možnost přispět na sbírkový účet, a cíleně tak pomoci k renovaci tohoto unikátního stroje,“ uvádějí zástupci facebookové stránky POZOR VLAK. Přispět můžete skrze příspěvek zde.

Video  Parní lokomotiva Albatros se dočká oprav.  - České dráhy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi