Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Advokát Miroslav v druhé práci jezdí se záchrankou: „Dává mi to větší nadhled nad problémy,“ říká

Autor: ran - 
15. června 2021
05:00

Advokát Miroslav Kučerka (35) pracuje nejen v obleku a kravatě, ale také jezdí sanitkou jako záchranář. Vystudoval sice práva, ale vždy ho to táhlo k medicíně. Jak říká, řešení urgentních případů mezi životem a smrtí mu dává větší nadhled nad právními problémy. Kolegové záchranáři žertují, že ho ale zatím jako právníka použít nemuseli.

Když zrovna nesedí v advokátní kanceláři v centru Prahy, obléká už desátý rok zářivě žlutozelenou bundu záchranáře a ze základny v Řevnicích vyráží se sanitkou do terénu. To je vystudovaný právník Miroslav Kučerka, který střídá právničinu s pomocí lidem v urgentní nouzi. V sanitce jezdí vzadu s pacientem. 

Jak řekl pro regionální vysílání Českého rozhlasu, jemu tato kombinace povolání zvláštní nepřijde. Už na střední škole se totiž rozhodoval mezi tím stát se právníkem, nebo lékařem. Přiklonil se sice k paragrafům, touha dělat medicínu v něm však zůstala. Proto vystudoval i záchranařinu.

Jeho druhá práce mu podle jeho slov pomáhá čistit hlavu. „Po těch zkušenostech řeším právní problémy víc v klidu, protože vím, že může nastat problém jiné kategorie, že nemusí jít o peníze, ale o život,“ dovysvětlil, jak se také dá úsloví „vyčistit si hlavu“ interpretovat v jeho případě.

Takhle vybudovaný nadhled mu každopádně jako advokátovi hodně pomáhá. Například při řešení právního dohledu nad prodejem zdravotního zařízení za stovky milionů korun.  

Moc dobře si ale uvědomuje, že ať jako záchranář, tak i jako spolumajitel advokátky s patnácti spolupracovníky musí práci odvádět na sto procent a bezchybně. Přesto zvládá sloužit i jako vodní záchranář, letos dokonce už sedmnáctým rokem.

O tom, zda se jeho dvě práce náhodou někdy prolnuly i jinak, Českému rozhlasu povyprávěl hlavní člen posádky, lékař Petr Tříska. „Ne, jako právníka jsme ho ještě nevyužili,“ zasmál se lékař. „Nikdo nám nevyhrožoval, nikdo nás neškrtil, tyhle nepříjemnosti se nám vyhýbají, jako kdyby je Mirek odpuzoval,“ dodal s humorem.

Tříska je prý rád, že má parťáka z úplně jiného prostředí, má tak aspoň dobrý pocit, že v tom nejsou záchranáři sami a zdravotnický systém v republice nestojí proti zbytku populace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi