Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak vám šéf a covid mohou zkomplikovat dovolenou? Advokát popsal novinky v zákoníku práce

  • Autor: Radka Růžičková - 
    2. 6. 2021
    05:07

    Koronavir ovlivnil pracovní trh v Česku. Řada zaměstnanců pracuje na home office, zůstali s dětmi doma na ošetřovném, byli v karanténě nebo marodili. Netuší, co z toho a jak se může projevit na jejich dovolené. Komu a jak koronavir »oseká« dovolenou? A jak může dovolenou zkomplikovat šéf?

    Čtyři týdny. Tak vypadá minimální dovolená podle zákoníku práce. Jenže o délce dovolené rozhoduje nejen zákon, ale i firma, ve které pracujete. Některé soukromé firmy poskytují týden nebo dva dovolené nad limit čtyř týdnů. Jde ale o benefit, a záleží jen na přístupu vedení firmy. Státní zaměstnanci to mají jednodušší, zákon jim délku dovolené určuje přesně.

    „V tzv. nepodnikatelské sféře (zaměstnavatelem je např. stát, obec apod.) je délka dovolené 5 týdnů, u učitelů jde o 8 týdnů,“ vysvětluje David Šupej, advokát Sedlakova Legal.

  • 1.Zdravotní volno

    Soukromé firmy někdy nabízejí i tzv. sick-days. Jde o dny volna, které si může zaměstnanec vybrat, aniž uvádí nějaký důvod (většinou v případě zdravotní indispozice). „Sick-days nejsou zákoníkem práce nijak upraveny a je na zaměstnavateli, jak si pravidla pro uplatňování tohoto benefitu nastaví,“ říká David Šupej. Může jít např. o zákaz čerpání sick-days těsně před nebo po skončení dovolené.

  • 2.Minimum jsou 4 týdny práce

    Bez práce nejsou nejen koláče, ale i dovolená. O její délce rozhoduje to, kolik toho zaměstnanec během roku odpracoval. „Pokud zaměstnanec odpracoval u zaměstnavatele celý rok (52 týdnů), má nárok na dovolenou v plném rozsahu,“ vysvětluje advokát. 

    Aby zaměstnanci vůbec nárok na nějakou dovolenou vznikl, je nutné odpracovat alespoň 4 týdny. A pokud zaměstnanec neodpracuje celý rok, má nárok na poměrnou část dovolené. „Zjednodušeně je to tak, že za každý odpracovaný týden má zaměstnanec nárok na 1/52 z celkového rozsahu své dovolené,“ uvádí advokát.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.