Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoe (29) má abnormálně zvětšené nohy lipedémem: Fotí se na sítě, aby ženy neskončily jako ona

Autor: ran - 
1. června 2021
22:51

Zoe Pearceová (29) z britského Billinghamu trpí onemocněním zvaným lipedém. Má kvůli němu extrémně oteklé nohy. V roce 2015 si zažádala o liposukci, kterou se podobné stavy dají řešit, ale protože v jejím případě nemoc postoupila už příliš, lékaři jí zákrok odmítli provést. Teď se Zoe alespoň snaží mezi ženami rozšířit o nemoci povědomí, aby jí mohly pacientky častěji předcházet.      

Lipedémem trpí podle webu deníku Mirror až 11 procent žen. Pokud se odhalí včas, je velká šance, že se ho podaří udržet na uzdě. Horší fáze už se řeší buď liposukcí a nebo, když už není zbytí, kolečkovým křeslem. Že na něm skončí, toho se teď Zoe nejvíc bojí. 

Když tukové buňky v nohách, ale výjimečně i jinde po těle, při lipedému abnormálně zbytní, končetiny natečou, svědí a pacientka se v nich cítí celkové nepohodlně. Pomáhá proti tomu zdravá a vyvážená strava a také pohyb. Zoe už nepomohlo nic z toho.

„Už mi nepomáhá ani dieta ani cvičení, dá se to odstranit jenom speciální liposukcí,“ řekla pro Mirror Zoe. „Čím víc lidí o lipedému bude vědět, tím víc se s tím bude ve společnosti dělat a lékaři budou moci ženy lépe informovat,“ vysvětlila, proč se nyní fotí na Instagram a snaží se na téma upozorňovat.

Nejen že se Zoe často fotí na sociální sítě, kde ji sleduje přes 28 tisíc fanoušků, ale také se nyní v červnu hodlá činit v neziskovce, která se tématu věnuje. V červnu Zoe čeká hodně dobrovolnické práce, protože právě tento měsíc byl vyhlášen měsícem lipodému. 

„Včasná diagnóza je nejdůležitější. Naše generace už to nestíhá, ta se s tím bude muset nějak popasovat. Ale je to důležité pro tu nadcházející,“ je si vědoma Zoe.

„Já se nevíc bojím toho, abych neskončila na vozíku,“ trne. Aby k tomu nedošlo, snaží se i přes to, že má lipodém 4. typu ve 3. fázi, jíst tak, aby nemoc alespoň co nejvíc zpomalila. Z denního menu například zcela vynechala kofein i alkohol, po kterém ji nohy bolí a brní.

Dobře jí nedělají ani těstoviny a snaží se vyhýbat sladkým a průmyslově vyrobeným potravinám. 

Přeje si, aby ženy věnovaly pozornost prevenci a neskončily jako ona. A je ráda, že její instagramový účet poutá tolik pozornosti. „Ozývají se mi ženy a děkují mi, že jsem je přivedla k tomu, aby svůj stav hned řešily. Díky mně zachytily lipedém včas a mohou s tím ještě mnoho udělat,“ uzavřela Zoe.

  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi