Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Teď nemá smysl umírat.“ Dědeček Martin (91) dostal druhou dávku vakcíny a zase bavil národ

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. ledna 2021
18:29

Postava jednadevadesátiletého staříka Martina Kenyona bude navždy spjata s očkováním proti koronaviru ve Velké Británii. Senior totiž po první dávce očkování od společnosti Pfizer pobavil celou zemi i svět svými výroky o vakcinaci a „zpropadeném viru“. Kenyon už má za sebou i druhou dávku očkování, také u této příležitosti si neodpustil pár památných glos, uvedla stanice CNN.

Druhou dávku Kenyon dostal v úterý 29. prosince, přesně tři týdny od prvního očkování. Znovu si zašel za zdravotníky do Guyovy nemocnice v Londýně, kterou podle vlastních slov „dobře zná“. Reportérům CNN sdělil, že se cítí velmi dobře a je v šoku, kolik pozornosti se mu kvůli očkování dostává.

„Doufám, že teď ten zpropadený virus mít nebudu. Nemám v úmyslu ho mít, mám vnoučata a chci žít dlouho, abych se radoval z jejich životů,“ komentoval na počátku prosince své očkování. „No, teď nemá smysl umírat, když jsem žil tak dlouho, ne,“ dodal stařík. V rozhovoru po druhé dávce vyzval i ostatní, aby se nechali očkovat.

Díky očkování mohl za vnoučaty

„Jsem rozumně poslušný, moje děti byly dost striktní, co se týče restrikcí, a tak dělám, co mi řeknou, a věřím odborníkům,“ prohlásil. „Nerozumím vědě za vývojem vakcíny, ale lidé by se také měli nechat očkovat. Teď nesmím z domu, ale to nesouvisí s vakcínou. Řekli mi, že mi to dá imunitu,“ řekl Brit.

Pro stanici Sky News vypověděl, že nechápe, proč lidi tolik zajímá, že se nechal očkovat. „Jsou to nesmysly a navíc dost nezajímavé. Necítím se nijak jinak, je to jako každé očkování, které jsem za těch 91 let absolvoval,“ řekl Kenyon. Očkování mu ale už teď „něco dalo“. „Vánoce jsem mohl strávit s rodinou, která žije mimo Londýn, kvůli tomu viru jsem je nemohl moc často vídat,“ pochlubil se. Nejvíce si užil čas s vnoučaty, desetiletou Molly a sedmiletým Leem. „Jsou naprosto úžasní a svého dědečka mají moc rádi,“ pyšnil se Kenyon.

Stařík má slavné známé

Kenyon se dlouho věnoval občanskému aktivismu a znal se hned se třemi nositeli Nobelovy ceny míru. Brit strávil určitý čas v Jihoafrické republice, kde se aktivně zapojoval do hnutí proti apartheidu, několikrát se setkal dokonce s Nelsonem Mandelou, blízké vztahy má i s arcibiskupem Desmondem Tutu, další významnou postavou boje proti apartheidu. Znal se také s jedním z nejvýznamnějších vůdců afroamerického hnutí za občanská práva Martinem Lutherem Kingem.

„Doktor King byl velmi zajímavý muž, byl zdvořilý a přátelský, choval se ke mně velmi dobře. Nabídl mi, abych zůstal u něj v bytě místo na koleji, nabídku jsem využil. Nikdo mi to nechtěl věřit,“ vzpomíná Kenyon na slavného kazatele.

Video  Blatný o očkování Čechů: Jsme připraveni dobře. A zdraví mladí lidé si na vakcínu počkají nejspíše do léta 2021.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa