Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeká nás další konec světa? Prý se naplňuje 300 let staré proroctví potomka Rabiho Löwa

Mají pravdu Sara Menkerová a rabbi Schneur a čeká nás v příštích letech vážná celosvětová potravinová krize?
Mají pravdu Sara Menkerová a rabbi Schneur a čeká nás v příštích letech vážná celosvětová potravinová krize?  (Autor: Reprofoto/CNBCAfrica/asknoah.org)
Autor: ran - 
2. června 2021
20:39

Sara Menkerová, zakladatelka a šéfka společnosti Gro Intelligence, varuje před celosvětovou potravinovou krizí, která by podle jejích odhadů mohla přijít už v roce 2023. Stovky milionů lidí ve světě trpí nedostatkem stravy a Menkerová se bojí, že ještě může být daleko hůře. V této souvislosti někteří upozorňují na bizarní proroctví židovského rabína z 18. století, který spojoval hladomor rovnou s koncem světa.

Téměř miliarda lidí na světě v současné době hladoví. Počet strádajících za poslední desetiletí významně klesl, i tak ale podle údajů Světového potravinového programu OSN žije 836 milionů lidí v extrémní chudobě, z toho 690 milionů trpí podvýživou a 130 milionů je na hranici hladovění.

Sara Menkerová ze společnosti Gro Intelligence vztyčuje varovný prst a tvrdí, že nejhůř ještě klidně může být. Platforma Gro pracuje za pomoci umělé inteligence s velkými daty a dokáže propojit světové trhy a mít tak přehled o cenách potravin a jejich pohybu, uvádí web fastcompany.com.

I na základě analýzy informací o cenách zemědělských komodit a jejich možných vývojových trendech se Menkerová hrozí celosvětové potravinové krize, která by prý mohla nastat už v roce 2023.

Už roku 2017 ve své prezentaci na TED Menkerová uvedla, že nás podle jejího názoru nedělí ani deset let od doby, co bychom jako lidstvo mohli přestat zvládat nakrmit svoji rostoucí populaci.

Proroctví potomka Rabiho Löwa

V souvislosti s tím někteří nyní vytáhli bizarní židovské proroctví ortodoxního rabína Schneura Zalmana z Ljady z 18. století. Myslitel byl přímým potomkem Čechům dobře známého učence Rabiho Löwa, který žil v době císaře Rudolfa II. v Praze, jak uvádí web chabadprague.cz.

Schneur svoji vizi konce světa zakládal, jak jinak, na pasážích ze svatých textů Tóry, židovské části dnešní Bible, a jejích interpretací.

Jako znamení o konci světa, který má podle židovské tradice oznamovat příchod židovského Mesiáše, Schneur viděl právě světový nedostatek potravin. Jak ale napsal Daily Star, podle jeho výpočtů měla apokalypsa nastat už v roce 5 775 hebrejského kalendáře, tedy 2015 našeho letopočtu.   

Židovská tradice také říká, že svět od svého stvořitele dostal potraviny jen na určitou dobu, konkrétně 4 000 let „od stvoření světa“. I podle tohoto časového určení tedy už značně „přesluhujeme“.  

Celosvětovou potravinovou krizí se ovšem v současné době zabývá mnoho lidí, odborníků, laiků, politiků i filosofů nejrůznějších proudů. I současný Schneurův „soukmenovec“ rabbi Jekutiel Fish předvídá světovou krizi způsobenou nedostatkem jídla.

Stačí hodně sněhu a excelentní úroda?

Svá zjištění sice také odvozuje hlavně z Tóry, Israel365News ale přiblížili, co dalšího naznačuje podle něj údajný blížící se konec světa. Fish se domnívá, že na příchod Mesiáše Zemi připraví sněhová bouře nevídaných rozměrů, jež bude mít za následek právě celosvětový hlad.

Příroda jako by mu zdánlivě dávala částečně za pravdu. Zima 2020 – 2021 byla v Izraeli neobyčejně drsná, napadlo hodně sněhu, což je v této středomořské zemi velmi neobvyklé. I na velkém území USA způsobil obzvlášť silný mráz a sníh ze severu chaos v dopravě a mnoho dalších nepříjemností.

Pak už bude stačit, aby se letošní (2021) úroda obzvláště vydařila, a podle rabbiho Fishe je vymalováno, píše Daily Star. Příští rok je totiž tzv. Šabatový rok, tedy poslední rok židovského sedmiletého cyklu. A podle rabbiho je psáno, že když právě rok před Šabatovým rokem nastane dlouho nevídaná úroda, přijde velké soužení a hladomor. Tak si držme klobouky a palce.

Ruda_uderka ( 9. června 2021 20:13 )

My zloději, křiváci všeho druhu a ostatní levicová pakáž vždy volíme soudruha Babiše, náš vzor!
Čest práci!

andorea ( 8. června 2021 07:38 )

Půjdeš příkladem i se svou rodinou?

Skrhola ( 4. června 2021 17:01 )

Lidí je jak psů, šlapou si už jeden druhýmu na hlavu, vůbec by neškodilo zregulovat světovou populaci na řekněme takových 500 milionů

Matos7 ( 3. června 2021 09:47 )

VIVAT BABIŠ, VOLTE BABIŠE

krapotkin ( 3. června 2021 04:01 )

Hladomor je možný, zvlášť v Evropě, kam se stahují nemakačenkové z celého světa.

Zobrazit celou diskusi