Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Antikoncepční gel pro muže: Více než stovka dobrovolníků testuje revoluční přípravek!

Antikoncepční gel snižuje počet spermií ve spermatu. (Ilustrační foto)
Antikoncepční gel snižuje počet spermií ve spermatu. (Ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Veronika Kynclová - 
27. března 2021
06:15

Zatímco ženy mají ohledně antikoncepce několik možností, muži jsou už 2 000 let odkázáni na jedinou: prezervativ. To se teď ale změní, k dispozici je totiž antikoncepční gel pro muže. Stačí ho jen natřít a jít! Vše má však své ale. Ačkoli na libido přípravek vliv nemá, pár vedlejších účinků by se přece jen našlo.

Revoluční lék s názvem Nestorone/Testosterone zkouší už rok na vlastní kůži více než stovka mužů. A to doslova! Přípravek se totiž nepolyká, ale roztírá se na tělo. „Každé ráno po osprchování si ho zhruba ve stejnou hodinu nanesu na záda a hrudník. Pak minutu čekám, než uschne a hormony se přes pokožku vstřebají do krevního řečiště,“ popsal britskému Daily Mailu Skot Ed (32) z Edinburghu, který se přihlásil jako dobrovolník.

99% spolehlivost

Takzvaný NES/TES funguje tak, že využívá progestin (syntetický hormon používaný také v ženské antikoncepci) a další koktejl hormonů, což vede k tomu, že varlata přestanou vyrábět spermie a testosteron. „Pokud je v mililitru spermatu méně než milion spermií, dá se hovořit o antikoncepci. Šance na otěhotnění je totiž menší než jedno procento,“ říká doktor John Reynolds-Wright, který se na výzkumu podílí.

„Řada mužů užívající Nestosteron měla dokonce počet spermií nulový,“ pochvaluje si expert. Zároveň upozornil, že pokud muži přestanou gel používat, produkce spermií se do několika měsíců vrátí zase k normálu. Pro představu to znamená, že zdravý muž jich bude mít v mililitru spermatu přes 15 milionů.

Klinické studie stále probíhají a Eda i další muže čeká ještě pár měsíců testů. Kdy a za kolik bude přípravek na trhu, se proto stále neví.

Vedlejší účinky? Kila navíc, nálady...

„Občas se u mě objeví změny nálad, návaly horka či noční pocení, taky jsem přibral asi čtyři kila,“ vypočítává Skot vedlejší účinky. Není to prý ale nic, co by nezvládl. A spokojená je i jeho přítelkyně Fiona (30).

„I když střílí slepé náboje, jeho mužnost zůstala nedotčená a náš sexuální život je stále stejný,“ prozradila. Rozdíl je prý jenom v tom, že se před každým sexem musí Ed vysprchovat. Pokud by totiž gel otřel Fioně o pokožku, mohla by absorbovat takovou dávku testosteronu, že by to ovlivnilo její vlastní hormonální rovnováhu.

jonn ( 27. března 2021 10:45 )

Strčte si to do pr..le .

frantacizek ( 27. března 2021 08:04 )

tak ještě rok budeme Edu sledovat, co mu to v životě vezme krom dobré nálady a pak se na to podíváme. Edo drž se, děláš to pro nás všechny

Zobrazit celou diskusi