Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Surfařku zasáhl na pláži výboj z nebe: Byla na místě mrtvá! Olympiády v Tokiu se už nedočkala

Autor: ran - 
23. března 2021
10:15

Surfařku Katherine Díazovou (†22) zabil elektrický výboj z nebe krátce před surfařským šampionátem v jejím rodném Salvadoru. Trénovala ale hlavně na olympiádu, kde se má surfing pod pěti kruhy v roce 2021 objevit poprvé v historii. Nadějná surfařka byla na místě mrtvá.

Mladá žena sesbírala už mnoho vítězství a medailí, zřejmě ji čekala zářná sportovní kariéra. Moc se těšila na World Surf Games, které se budou konat v Salvadoru na přelomu května a června. A vítězství v soutěži by jí vyneslo účast na Olympijských hrách v japonském Tokiu. 

Těch se ale bohužel nedožila. Osudné se jí stalo páteční odpoledne 19. března, kdy se vydala jako obvykle na pláž u surfařské osady El Tunco, aby potrénovala ve vlnách. Katherine dorazila na pláž kolem 17:00. Surfování vždy věnovala čas přes den, večer pak totiž pracovala jako kuchařka.

Krátce poté, co se pozdravila s kolegyní a vstoupila do vody, ji zasáhl blesk, doslova z čistého nebe. Podle webu deníku Diario El Salvador výboj zasáhl obě kamarádky, Katherine ale bohužel dostala přímý zásah. Blesk je podle svědků odmrštil do písku.

Po převozu do nemocnice se mladou surfařku pokoušeli přivést k životu, lékařům ale nakonec nezbylo než ji prohlásit za mrtvou. Když se zpráva o její smrti rozšířila do světa, netrvalo dlouho a začaly přicházet kondolence pozůstalé rodině z celého světa. 

Web deníku Sun zachytil na sociálních sítích i slova zarmouceného bratra Katerine. „Sestřičko, navždy si tě poneseme v srdci. Bůh se rozhodl, že si tě teď k sobě vezme. Budeš nám už napořád strašně chybět. Milujeme tě,“ napsal bratr dívky Bamba Díaz.

Otřesené byly i národní a mezinárodní surfařské asociace. „Je nám těžko u srdce, protože jsme se právě dozvěděli o tragickém úmrtí skvělé Salvadořanky Katherine Díazové,“ vzkázali z organizace zastřešující surfaře ve světě. „Katherine ztělesňovala radost a vervu, kterými se surfing vyznačuje. Právě pro tyhle kvality je nám všem surfing tak drahý a tolik pro nás znamená,“ dodalo vedení surfařské organizace. 

Deník diarioelsalvador.com přinesl i zpověď maminky mrtvé surfařky, které před 10 měsíci zemřel manžel. „Každou chvilku mi říkala, maminečko moje, já tě mám tak strašně ráda,“ plakala žena při líčení lásky, které se jí od dcery dostávalo. Katherin jí po smrti muže dodávala hodně síly. „Všechno zase bude lepší, mami, neboj, to zvládneme,“ říkávala jí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi