Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Život je cirkus a cirkus je život, říkal Jaromír Joo (†65): Před smrtí vyslal do světa vzkaz plný naděje

Autor: chal - 
24. února 2021
06:00

Prostředí českého cirkusu zasáhla smutná zpráva o smrti legendárního principála Jaromíra Joo (†65). Chovatel tygrů zemřel po boji s covidem. Právě koronavirus na české cirkusy, stejně jako na celou českou kulturu, dopadl velmi tvrdě. Jaromír Joo kolegům z branže na konci loňského roku poslal povzbudivou zprávu a vyjádřil naději, že život cirkusových umělců se zase brzy vrátí do starých kolejí. Sám se toho bohužel nedožil.

Jaromír Joo byl životní optimista, což se projevilo i během probíhající koronavirové krize. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru cirkusy dlouhodobě nemohou vystupovat, Jaromíra Joo ale zákaz vystoupení nezlomil. Naopak se snažil své kolegy z branže alespoň symbolicky na dálku podpořit.

Na konci loňského roku jim poslal video, ve kterém nešetřil slovy naděje. „Vážení cirkusoví přátelé, v této těžké době je vše obrácené na hlavu, všichni trpíme, bojíme se,“ uvedl Jaromír Joo  ve svém videovzkazu. „Ale já pevně doufám, že se vše vrátí k normálu a že opět budeme žít a cirkus a všichni budeme zdraví a budeme žít dál,“ uzavřel principál cirkusu Jo-JOO.

Bohužel na začátku letošního roku známý chovatel šelem onemocněl covidem--19 a 20. února po těžkém boji chorobě podlehl. Před smrtí byl hospitalizován v nemocnici a strávil 13 dní v umělém spánku.

Jaromír Joo cirkusem žil, což dokládalo i jeho motto „život je cirkus a cirkus je život". Se svým uměním už jako mladý procestoval mnoho zahraničních zemí a během svého angažmá u Československých cirkusů za minulého režimu navštívil Kubu, Mongolsko, Rusko nebo NDR. Jeho specializací bylo provazochodectví a žonglování.

Po revoluci se proslavil se svým soukromým cirkusem Jo-JOO a jako chovatel šelem. Se svými tygry se nebál chodit mezi lidi, několik tygřích mláďat například předvedl v talkshow Jana Krause Uvolněte se, prosím.

Nečekaná smrt známého principála zasáhla nejen kolegy a rodinu, ale také návštěvníky cirkusu Jo-JOO. „Jaromír byl člověk, který rozdával radost dětem i dospělým, i já mám spoustu krásných vzpomínek díky němu,“ napsal fanoušek Milan k facebookovému příspěvku, kterým cirkus smutnou novinu oznámil. „Upřímnou soustrast celé rodině a všem známým. Byl to obrovský frajer, mistr a člověk s obrovsky dobrým srdcem, který žil pro to, co miloval,“ přidala se s kondolencí paní Jiřina.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi