Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel všestranný umělec František Vacek (†80): Legendární patriot z Polné bude místním chybět

Autor: jel - 
8. února 2021
14:41

Město Polná na Vysočině smutní. Přišlo totiž o svého patriota Františka Vacka (†80), který byl všestranně nadaný. Byl řezbářem, grafikem, malířem, divadelníkem i skautem. Talentovaný muž byl i ve svém věku velmi aktivní, bohužel na začátku února podlehl krátké nemoci. Rozloučení s ním proběhne v pátek 12. února 2021.

Pan Vacek byl především nadaným umělcem, jeho linoryty jsou zastoupeny v mnoha soukromých i muzejních sbírkách po celém světě, v roce 1990 je město dokonce vydalo jako pohlednice. Kromě grafiky se zabýval také dřevořezbou, vytvářel dřevěné sošky, plastiky i vycházkové hole. Vlastnoručně vyřezal betlém s více než 20 postavami v životní velikosti.

Pro místní školku pak vyřezal dračí hlavy. Ty ve smutný den, kdy jejich výrobce zemřel, dostaly na uctění památky černé mašle. „Dračí hlavy v polenské školce dostaly dnes na uctění mistrovy památky černé stuhy. František se skauty děti navštěvoval na dětské dny a školce věnoval toto své pohádkové dílo,“ sdělili zástupci facebookové stránky věnované multitalentovanému patriotovi města Polná.

Pan František byl také skautem, za svou činnost obdržel dokonce dvě ocenění. Byl také vášnivým sběratelem, milovníkem přírody a divadelníkem. Jak uvádí Jakub Skočdopole, ve městě František Vacek také vytvořil tradici několika různých kostýmových akcí, které přetrvávají až do dnešního dne. Renesanční umělec je mimo jiné také autorem hracích karet. „V posledních letech se stal spoluautorem čtyř balíčků hracích karet, pro které speciálně nakreslil veškeré ilustrace,“ prozradil Skočdopole.

Smutná zpráva obyvatele Polné zasáhla. Na talentovaného všeuměla vzpomínají s láskou. „Jeden z mála, na které nelze vzpomínat jinak než v dobrém. Bylo mi ctí poznat, i když krátce,“ napsal pan Petr. „Upřímnou soustrast, škoda tak šikovného člověka. Všem budete moc chybět, Františku,“ připojila se Lenka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi