Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

300kilového muže evakuovali z domu jeřábem a přepravním kontejnerem: Do domu museli udělat obří díru

Autor: ČTK - 
1. prosince 2020
15:58

Alaina Panabièrera (53), který váží dobrých 300 kg, musel vyprostit z jeho vlastního domu na jihu Francie speciální tým. Morbidně obézní muž žil několik let přímo na podlaze, ani neprošel dveřmi. Celá operace pro něj byla životu nebezpečná, ovšem nevyhnutelná, napsala agentura AFP.

Panabièrera nebylo možné z domu dostat po schodišti - okno do ulice a část stěny se proto vybouraly. Před vzniklý otvor byl jeřábem přistaven přepravní kontejner. Záchranáři muže přemístili na pružnou podložku a na ní ho přesunuli do kontejneru. Jeřáb ho pak spustil do už připravené sanitky.

Na převozu se podílelo 50 lidí, včetně policistů, hasičů a zdravotníků. Přemístění ztížily úzké uličky v centru historického města Perbignan poblíž hranice se Španělskem. Samotný dům musel být před celou operací speciálně vyztužen.

Muže převezli do nemocnice v Montpellier, kde budou zkoumat jeho celkový zdravotní stav. Po několika týdnech bude převezen do rehabilitačního centra. „Pokud začnete hýbat osobou, která se dva až pět let nehýbala, existuje riziko trombózy. Reaktivujete kardiovaskulární systém, který byl dlouho bez aktivity,“ uvedl lékař zasahující u převozu.

Muž zůstal bez pohybu teprve přibližně před rokem - tehdy si pravděpodobně zlomil nohu a jeho zdravotní stav se pak postupně zhoršoval. Od nehody ho krmil bratr. V rodině panovaly neshody ohledně dalšího postupu. O zásah požádal dopisem ministra vnitra Panabièrův advokát Jean Codognès. O několik dní později podal Alain Panabière a Národní liga proti obezitě stížnost pro „neposkytnutí pomoci osobě v nebezpečí,“ píše AFP.

Josef124 ( 30. března 2021 21:31 )

My máme v práci také jeřáb, ale takovou službu po nás bohužel ještě nikdy nikdo nechtěl . My vážíme akorát auta. Bral bych takové zpestření. Máme na něm dokonce i jeřábovou váhu, kterou nám objednali z https://www.vahy-vaha.cz/ , tak bychom mohli přesně zvážit, kolik ten chlap vážil .

Altingerka ( 1. prosince 2020 18:59 )

Už teď lituju všechny, co se o tuhle přítěž musí starat! Přebalovat, polohovat, dělat hygienu ve všech záhybech.🤮

frantacizek ( 1. prosince 2020 17:21 )

dcera mé sousedky, když má den, "zpívá" celé odpoledne kantilény..vzala si asi do hlavy, je subreta vídeňské opery. Tak v 10 se***vých sekvencích, 4x, 5x do hodiny, ještě u toho navíc běží z pokoje do pokoje a dupe. Nevím, co je to za nemoc, je jí tak 15, kamarád říkal, že je retardovaná, ale je to vyučený kuchař, tak to nelze brát ještě jako oficiální diagnozu.. Musím se zeptat kamaráda Karla, psychoterapeuta. Bohužel to nemá žádnou uměleckou hodnotu, je to beze slov, čiže ani text nelze pochválit... Nechápu, jak u toho mohou být sousedka i sestra, mně by z toho vybuchla hlava schytávat to z metru..

frantacizek ( 1. prosince 2020 17:11 )

doufám, že nevzbudili sousedy a nenarušili statiku domu..

Zobrazit celou diskusi