Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žanetka (13) bojuje s leukémií a žije jen se sestrou: Úsměv neztratila, ale něco jí chybí

Autor: chal - 
26. listopadu 2020
18:36

Leukémie. Zákeřná nemoc by dokázala zlomit leckoho, žákyni sedmé třídy chomutovské základní školy Žanetku (13) ale ne. Dívka se i díky své starší sestře Elišce s chorobou vypořádává nad očekávání dobře, přesto ale jedno trápení má - nemůže se moc vídat s kamarády. Díky Nadačnímu fondu Pink Bubble se ale i to může změnit.

Letošní léto pro Žanetu leccos změnilo. Lékaři totiž usměvavé dívce diagnostikovali leukémii. Žaneta se ale se složitou situací pere statečně. „Zvládá to krásně, je strašně šikovná. Tolik si to nepřipouští,“ popsala pro Blesk.cz Eliška. Právě ona je pro Žanetku už několik let tou největší oporou. Situace v rodině se vyvinula tak, že se Eliška o mladší sestru už několik let stará.

Když se sestry letos v srpnu Žanetčinu diagnózu dozvěděly, byl to pro ně obrovský šok. Malá pacientka se od té doby jezdí ambulantně léčit do nemocnice v pražském Motole. Jediné, co ji v současné chvíli více trápí, je fakt, že se vzhledem ke své nemoci nemůže vídat s kamarády tolik jako dřív.

S tím se mladé dívce snaží pomoci Nadační fond Pink Bubble, který pro Žanetku vypsal sbírku na nový telefon. Ten, který má teď, je už totiž starý a neslouží, jak by měl. Vídat kamarády alespoň přes mobil, by byla pro statečnou žákyni sedmé třídy velká psychická vzpruha.

Fond se Žanetce s Eliškou také snaží pomoci vybrat peníze na nové spotřebiče. „Máme v plánu pořídit myčku a novější ledničku,“ řekla Eliška Blesk.cz. Pro domácnost jde o velké výdaje.

Navzdory složité životní situaci sestry neklesají na mysli. Vážná nemoc do jejich životů vstoupila naprosto nečekaně, ale ani jedna z nich se nevzdává. „Nejdříve to byl obrovský šok, vůbec jsme se sestrou nevěděly, co s tím. Ale rozhodly jsme se, že se nenecháme zlomit...“ řekla Žanetka pro Pink Bubble.

Podpořit Žanetku může každý prostřednictvím Nadačního fondu Pink Bubble, kde jsou informace ke sbírce. Fond pomáhá mladým pacientům s onkologickým onemocněním. Nemocným se snaží udělat radost splněním nějakého přání, nebo pořízením léčebné pomůcky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa