Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V odlišnosti je krása: Návrhářka si přizvala na molo znetvořenou ženu, aby dělala modelku

Autor: jžk - 
17. listopadu 2020
13:13

Žena s vážným postižením obličeje se stala na den modelkou. Hannah Setzerové (30) v dětství poničili při operaci důležité nervy, takže nemůže zavřít ústa.

Není schopna úsměvu. Třicetiletá Hannah Setzerová se narodila s cystickým hygromem, kdy jí na hlavě a krku vyrostly stovky cyst. Během operace, kterou krátce po svém narození absolvovala, jí lékaři odstranili zásadní lícní nervy, což jí znemožňuje ovládat mimiku.

Cysty se však nepodařilo odstranit všechny, zbylé jí blokují jícen a dýchací cesty, takže nemůže jíst a pít a k přežití potřebuje dýchací trubici a hadičku na krmení. Lékaři se obávali, že se Hannah nedožije dospělosti, ta jim však vytřela zrak, založila vlastní firmu a ve volném čase tvoří fitness blog! Aktivně vede kampaň za práva osob se zdravotním postižením, aby světu dokázala, že je v pořádku být odlišný.

Právě díky tomu ji oslovila módní návrhářka Emma Manis z Virginie, jestli by nechtěla reprezentovat její značku na módním mole. „Ve své práci ukazuje rozmanitost. Řekla, že mě vidí jako pozitivní vzor pro jiné lidi se zdravotním postižením, takže to pro mě bylo velmi snadné rozhodnutí,“ prozradila Hannah, které se o modelingu nikdy ani nesnilo.

Přestože je sebevědomou osobou, byla nabídkou zaskočena. „Byl to opravdu vzrušující den, nechala jsem si udělat vlasy, make-up a oblékla si model od Emmy. Nervózní jsem nebyla,“ řekla o módní přehlídce s tím, že ji obecenstvo vřele podporovalo. Doufá také, že tímto výstupem dodá sebevědomí takovým lidem, jako je ona.

„Mým snem nebylo stát se modelkou. Je to ale sen někoho jiného, takže jsem považovala za důležité ukázat, co všechno lidé se zdravotním postižením můžou dokázat,“ řekla žena, která bude značku Emma's Evolve zastupovat i na budoucích módních přehlídkách. „Jsem Emmě vděčná za tuto příležitost a doufám, že brzy uvidím na molu někoho jiného, kdo vypadá jako já!“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi