Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladá matka s 6 dětmi přespávala v parku: Pomohla jim až policie

Autor: ran - 
12. listopadu 2020
20:03

Matka v Nitře na jihu Slovenska přespávala se svými dětmi v parku, odkud je policie převezla do improvizovaného krizového centra, další den je přijali v Centru pro děti a rodiny. Děti byly hladové, žíznivé a byla jim zima. Za poslední čas rodina prošla už několika podobnými centry.

V pondělí dostali policisté echo od lidí, že se po Nitře pohybuje matka s šesti dětmi. Pátrací akce probíhala v obchodních domech, parkovištích i parcích. V jednom z nich nakonec podchlazenou a hladovou rodinu policie našla. Děti se snažili zahřát hrou na kolotoči, matka seděla na lavičce opodál na kusu kartonu.

Podle deníku Nový čas tam přespávaly už několik dní. „Děti byly podchlazené, hladové a žíznivé, a proto jsme rádi, že je policisté včas našli. Netrvalo by dlouho a mohla se stát tragédie, když by venkovní teploty začaly klesat pod nulu. Momentálně už rodina našla útočiště v zařízení, kde je o ní postaráno,“ uvedla slovenská policie na sociálních sítích.

První noc měly strávit v improvizovaném krizovém centru v nitranském amfiteátru, které podle informací deníku slouží lidem bez domova s nákazou koronaviru jako ubytovna. Z důvodu plných kapacit byl rodině zřízen přístřešek vedle stávajících prostor, důležité ale bylo, že se dostali do tepla, měli co jíst a k dispozici měli i hygienické zázemí.

Další den se děti s matkou přesunuly do více vyhovujících prostor, i když jen dočasně. „Jsou od 10. listopadu v bezpečí Centra pro děti a rodiny na dobrovolném pobytu,“ informovala mluvčí Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny Mária Hrehová. Partner ženy je prý bez práce a rodina už za poslední čas vystřídala několik center. Soucitní lidé jim sem tam na ulici poskytli nějaké to oblečení i další pomoc.  

vera51 ( 12. listopadu 2020 20:38 )

Je to hrozne co se deje.Chudaci deti.

latecia ( 12. listopadu 2020 20:16 )

Horsi jak cigani. Jak je mozne ze se o ne nepostaral urad? To jim nedal dum?

Zobrazit celou diskusi