Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Sibiři našli zachovalého jeskynního medvěda: Vyhynul před 15 000 lety!

Autor: jel - 
14. září 2020
15:52

Ruští vědci objevili 39 tisíc let starou mrtvolu jeskyního medvěda a mláděte. Žili v Eurasii v období před 300 000-15 000 lety. Je to velmi významný objev, protože doposud byly objeveny pouze kosti takto starých medvědů.

Po mnoho let zůstala celá tkáň zvířete zůstala zachovaná v permafrostu (věčně zmrzlé půdě). Podle ruských vědců jde o objev světového formátu. „Je to první a jediný nález svého druhu, celá mrtvola medvěda i s měkkými tkáněmi,“ uvedla pro Siberian Times vědkyně Lena Grigorievová.

„Je zcela zachovalý, má všechny vnitřní orgány, jak je vidět na fotografii i nos zvířete zůstal zcela neporušený,“ dodala. Pozůstatky byly nalezeny pastevci sobů a budou analyzovány vědci na ruské Severovýchodní federální univerzitě (NEFU) v Jakutsku, která se zabývá výzkumem vyhynulých zvířat.

„Pro stanovení přesného věku medvěda je nutné provést radiokarbonovou analýzu,“ uvedl Dr. Maxim Cheprasov, vedoucí výzkumný pracovník, kandidát biologických věd v laboratoři v Jakutsku. K výzkumu budou prý přizváni také zahraniční odborníci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi