Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Houbový ráj v Česku trvá: Zuzana nasbírala 30 praváků za pouhou hodinu!

Autor: ryc, Kristýna Beránková - 
6. července 2020
06:00

Teploty se drží vysoko, ale pravidelně prší. Lepší podmínky si nemohou houbaři přát. Zuzana Kábelová (37) nasbírala za hodinu třicet praváků.

Pořádná úroda hub vyrostla u Stříbrné Skalice nedaleko Prahy. „Tentokrát se skutečně zadařilo a našla jsem za hodinu 30 pravých hřibů včetně dvou skutečných velikánů,“ libuje si úspěšná houbařka. 

Štěpán Podskalan (38) houbařil u Šumné na Znojemsku. Našel dva plné košíky. „Pak už jsem musel z lesa utéct, to se nedalo posbírat,“ smál se. Část hříbků prý doma zavařili, zbytek rozdali rodině a kamarádům.

Žádné vlny veder

Počasí bude houbám přát i nadále. Červenec bude zpočátku teplý a sušší, zatím je ale ve většině lesů vláhy dost. Pak se navíc ochladí a zaprší. Příští dva týdny budou sice sušší, než je v tomto období obvyklé, ale koncem měsíce se mírně ochladí a bude zase víc pršet. Extrémní srážky z června by se už ale v červenci podle meteorologů opakovat neměly. Nečekají nás však ani žádné vlny veder.

Veverka narušila natáčení růstu hub v „super pomalém“ přímém přenosu spolu s Mall.TV. Jeden hříbek si čiperné zvířátko nad ránem utrhlo a odneslo. Podívejte se na celý záznam veverčina útoku!

Co nás čeká?

Dnes: polojasno, zejména na severozápadě až zataženo a slabý déšť

  • Den 25 až 29 °C

Zítra: oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky

  • Noc 13 až 17 °C, den 21 až 25 °C, na Moravě 29 °C

Úterý: polojasno, místy déšť

  • Noc 7 až 13 °C, den 18 až 22 °C

Středa: polojasno 

  • Noc 6 až 10 °C, den 20 až 24 °C 

Čtvrtek: polojasno až oblačno, přeháňky nebo bouřky

  • Noc 9 až 13 °C, den 25 až 28 °C 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi