Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodina podivínů žije v předzvěsti apokalypsy: Vaří na sporáku, který pohání hnůj, ale mají i Netflix

Autor: jžk - 
5. července 2020
21:34

Žádné účty, žádná hypotéka, domácí produkty - toto je mikrosvět, který si vytvořil britský pár pro případ kolapsu společnosti. Veterináři z Essexu Mathew (43) a Charis (35) Watkinsonovi se vzdali života v kapitalismu, aby se naplno věnovali své farmě na velšském venkově.

Kolapsologie je hnutí založené na teorii, že se společnost, jak ji známe, může lehce a relativně brzy rozpadnout. Místo toho, aby se manželé spoléhali na příjem veterináře, který činí zhruba 887 tisíc korun ročně, se rozhodli zůstat závislí na tom, co sami vyprodukují. 

Pěstují si vlastní ovoce i zeleninu, chovají 140 kuřat a vyrábí si elektřinu. Jídlo připravují na sporáku poháněném koňským trusem, zatímco jim jejich děti Elsa (6) a Billy (2) pomáhají. Jejich způsob života zaujal mnoho lidí, když pandemie poukázala na fakt, v jak moc křehkém systému žijeme. Důkazem nebyly pouhé apokalyptické výjevy prázdných regálů. Narostly obavy, že by se naše civilizace, jak ji známe, mohla zhroutit.

„Jen proto, že jsou supermarkety efektivní, tak to neznamená, že jsou lepší,“ tvrdí Matthew (43). „Koronavirus nám všem ukázal, jak stačí málo k panice. Každý se spoléhá, že jim někdo jiný vše poskytne, takže když se situace trochu vyhrotí, výsledek je děsivý,“ dodává muž, který se svou manželkou žije alternativním způsobem života od roku 2011.

Nejprve koupili tři akry půdy, na kterém vystavěli dům, ohrady pro kuřata, skleníky, plynový sporák a dokonce vířivku. Rodina je zcela soběstačná, elektřinu čerpá ze solárních panelů či staví úly pro včelstva, přesto nejsou hipíky jako takovými. „Stále máme Netflix a Disney+. Nejsme zcela odříznutí od světa, ale nejsme na nikom závislí,“ popisuje Mathew. 

Po letech na farmě Mathew s Charis pořádají prohlídky pro zájemce, kteří se obávají dopadů globalizace a konzumu. Když se udávají důvody, proč se lidé rozhodnou opustit „normální“ život, zaznívají často slova jako „strach“, „kolaps“ či „katastrofa“. Mathew však trvá na tom, že dva nejdůležitější faktory, kterých by se měli lidé držet, jsou zcela pozitivní. „Jednak to je úžasná zábava, za druhé se to finančně skutečně vyplatí,“ líčí s nadšením.

Ve Francii zaznamenala skupina kolapsologů během karantény rapidní nárůst členů, kdy se teorie dostala do mainstreamu díky její podpoře vyšších politiků. Mnoho jejích stoupenců zdůrazňuje, že se nejedná o konspirační apokalyptické představy, nýbrž o jejich předcházení. Dle jejich slov se jedná o sjednocení a reakci na varování vědců o dopadech klimatických změn na společnost. „Je to závazek k udržitelnosti a zároveň ukázka ostatním, aby se mohli poučit a dělat to samé,“ řekl o problematice francouzský ekonom Loïc Steffan.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi