Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turisté 13 dní bloudili divočinou na Novém Zélandu: Měli větší štěstí než Čech Ondřej (†27)

Autor: ran - 
29. května 2020
14:36

Dion Reynolds a Jessica O'Connorová (oba 23) se 9. května se stanem vydali na několikadenní výšlap do novozélandského národního parku Kahurangi. V husté mlze ztratili směr. Pak jim došlo jídlo. Na 13 dní, které si ke svému výletu nedobrovolně přidali, nikdy nezapomenou! 

Do pátrání po dvou kamarádech byly zapojeny desítky dobrovolníků, dvě helikoptéry včetně armádního vrtulníku, psi i drony. Po rozsáhlé, úspěchem zakončené záchranné akci turisté ve středu šťastně oslavili své „znovuzrození“ nad pořádnou pizzou v kruhu rodiny a přátel. S podrobnostmi ze své dobrodružné cesty se hned další den podělili s posluchači rozhlasové stanice Radio New Zealend.

Nebyli na podobném výletě poprvé. Přesto málem přišli o život, když v husté mlze ztratili směr. Několik dní šlapali v domnění, že jdou správně. Pak ale zjistili, že nikam nedošli. „Najednou Jess říkám - hele, musíme se zastavit, protože tohle je moje stopa!“ vylíčil Dion, jak se do šlamastyky dostali. Chodili už několik dní v kruhu.

I když už jim docházely zásoby, oba zachovávali chladnou hlavu. Věděli, že potřebují najít vodu. Při jejím hledání se postupně oba zranili. Nejdřív si Dion vymkl kotník, poté uklouzla i Jessica. Nepříjemně si poranila záda. Rozhodli se proto, že raději zůstanou na jednom místě a utáboří se. Shodou šťastných náhod v okolí nakonec v mechu našli pramen. Ten je zachoval při životě až do příletu záchranářů.

      

A ti je nakonec pochválili. Zachránění totiž udělali to nejlepší, co v dané situaci udělat mohli. Zůstali na dobře viditelném místě a rozdělali oheň, čímž na sebe záchranáře upozornili. Jako první věc pátrači z helikoptéry zahlédli právě kouř z jejich ohniště. Po několikadenním nedobrovolném půstu od jídla je jisté, že pizza táborníkům nikdy tak nechutnala, jako toho večera ve středu 27. května!

Stejné štěstí na novozélandskou přírodu však nemělo již několik Čechů! V roce 2016 zahynul v divokých horách dvacetiletý mladík, když uklouzl a zřítil se z 200metrového srázu. Jen o půlroku dříve se ztratil a přišel o život Ondřej P., který byl na výpravě se svojí přítelkyní. Zastihlo je špatné počasí, husté sněžení i lavina. Ondra bohužel umrzl. Přítelkyni Pavlínu po měsíci s velkou dávkou štěstí našli v jedné opuštěné chatě u jezera.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi