Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obětavý táta zachránil syna před utopením: Sám zahynul

Autor: jžk - 
25. května 2020
21:39

Profesionální wrestler Shad Gaspard se utopil poté, co pomohl se záchranou svého syna Aryeha, když je silný zpětný proud odnesl na otevřené moře. Jeho poslední okamžiky na pláži ve Venice Beach popsali očití svědci.

Gasparda a jeho syna Aryeha stáhl silný zpětný proud na otevřené moře. Podle očitých svědků se ovšem od samého začátku wrestler zajímal pouze o bezpečí svého syna. „Aryeh byl asi 30 metrů od břehu, když jej zachránil plavčík,“ uvedl k tomu Kenichi Haskett, velitel plavčíků hasičského sboru z Los Angeles County. K tragédii došlo v neděli 17. května.

Během chvíle, kdy plavčík táhl desetiletého chlapce ke břehu, ovšem proud odnesl Gasparda dalších 50 metrů na moře. Podle Hasketta se všechno odehrálo během krátké chvíle. Shada Gasparda tak už plavčík nezvládl zachránit a jeho tělo bylo mořem vyplaveno až tři dny po incidentu. Podle losangelského koronera bylo Gaspardovo tělo vyplaveno necelé dva kilometry od místa, kde utonul.

Haskett přiblížil i to, co za tragédií stálo a přidal i rady pro ostatní plavce, jak se v podobné situaci zachovat. Zpětné proudy se objevují ve chvíli, kdy vítr nažene vodu k pobřeží, ta se pak může na místě, kde je hlubší dno, začít prudkým proudem vracet do moře. Podle velitele plavčíků se navíc mohou objevit během několika vteřin.

Plavci, které takový proud zachytí, by pak především neměli panikařit. „Splývejte na zádech s proudem a šetřete svou energii a jakmile proud poleví, přivolejte si pomoc,“ radí Haskett. Pokud vás proud strhne i s dítětem, měli byste udělat maximum pro jeho uklidnění. Zásadní podle něj je především nesnažit se plavat proti proudu. „Je to jako na běžícím páse, nikam se nedostanete a snadno se unavíte“ vysvětlil šéf plavčíků.

Shad Gaspard za sebou kromě zachráněného syna zanechal i manželku Silianu, kterou si bral v roce 2009. Ta na něj zavzpomínala v příspěvku na instagramu. „Shad pro nás byl vším. Neexistuje dost slov na to, abych popsala, co vše pro nás znamenal, napsala v úvodu,“ poděkovala ovšem i jeho fanouškům, přátelům i kolegům z ringu za slova podpory. Nezapomněla ovšem ani poděkovat plavčíkům a hasičům, kteří se jejího manžela snažili zachránit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi