Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lékař koupil chátrající zámek: Chce ho otevřít pro veřejnost

Zámek v Brandýse nad Orlicí.
Zámek v Brandýse nad Orlicí.  (Autor: ÚZSVM)
Autor: chal, ČTK - 
5. července 2020
22:41

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se nedařilo prodat chátrající zámek v Brandýsu nad Orlicí za původní vyvolávací cenu osm milionů korun, ta tak klesla na bezmála čtyři miliony. Zámek za tuto hodnotu na konci loňského roku pořídil brandýský lékař Pavel Skalický. Místní památku plánuje opravit a otevřít pro veřejnost.

Oprava opuštěného zámku postaveného v letech 1781 až 1783 nebude jen tak, Pavel Skalický si v současné době netroufá odhadovat, kolik let může celý proces trvat. Rekonstrukcí musí projít například střecha, kterou zatéká.

Ačkoliv není zámeček v nejlepším stavu, pro Pavla Skalického se stal srdeční záležitostí. „Je to jako další dítě. Bude trvat léta, než se vypiplá. Musíme to od těch pokakaných plínek dotáhnout aspoň do maturity. Společně ho postavíme na nohy,“ popsal pro regionální Deník.

Za zámek se zahradou dal místní lékař necelé čtyři miliony korun. Původně ÚZSVM nemovitost nabízel za dvojnásobnou cenu. Jde nicméně o velkou investici. Cílem Pavla Skalického je, aby byl zámek v budoucnu finančně soběstačný.

V prvním patře plánuje zřídit ubytování, v přízemí pak síň pro pořádání kulturních akcí a nevylučuje ani kavárnu. Je před ním ale ještě velmi dlouhá cesta.

Zámek dali postavit Trauttmannsdorfové na místě někdejšího kláštera Jednoty bratrské. V roce 1914 získal klasicistní podobu, když ho přestavěla bankéřská rodina Fisherů.

Státním majetkem se zámeček stal v roce 1945 na základě dekretu prezidenta republiky. V budově byl internát Střední průmyslové školy textilní, Střední průmyslové školy železniční a nakonec sídlo Výchovného ústavu pro děti a mládež.

Zámek postupně chátral, v roce 1997 ho poškodily povodně, od roku 2014 je prázdný. Rok předtím spadla v prvním patře část stropu. ÚZSVM budovu převzal v roce 2017.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 6. července 2020 00:01 )

Asi to byl jeden z těch, co stále řvou, že doktoři mají malé platy.

Zobrazit celou diskusi