Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Eva se narodila v koncentráku: Nacistům den před porodem došel Cyklon B

Autor: chal - 
30. dubna 2020
16:35

Eva Clarková (75) patří k dětem, které se během druhé světové války narodily v koncentračním táboře a přežily. Maminka Anka ji porodila jen pár dní před osvobozením Mauthausenu. Eva si měla nyní na místě připomenout 75. výročí osvobození, akci ale bohužel překazila koronavirová krize.

Eva Clarková neměla nejjednodušší start do života. Maminka Anka z Třebechovic ji porodila v roce 1945 v koncentračním táboře Mauthausen. Bylo to v dubnu, kdy už bylo jasné, že nacisté válku prohráli. S vyhlazováním lidí ale nepřestali.

Těhotná Anka nastoupila do transportu dobrovolně s manželem Berndem koncem roku 1944. Nacisté původně deportovali jen jeho, Anka ale svého muže odmítla opustit a odjela s ním do Osvětimi. Tam se jejich cesty rozdělily a manželé už se nikdy neviděli. Nacisté Bernda v lednu 1945 zastřelili během pochodu smrti.

Anka mezitím podstoupila strastiplnou 17denní cestu bez jídla a s minimem vody, nacisté ji spolu s dalšími vězni přepravili do Mauthausenu. Krátce po příjezdu Anka porodila malou Evičku. Obě přežily a dočkaly se osvobození tábora Američany. Měly velké štěstí - v táboře totiž den před Eviným narozením došel Cyklon B.

Eva s maminkou z Československa v roce 1948 po komunistickém převratu emigrovaly do Velké Británie, kde Eva Clarková žije dodnes. Letošní 75. narozeniny pro ni měly být speciální. V Mauthausenu si totiž měla v rámci oslav připomínat 75. výročí osvobození tábora. Akci bohužel znemožnila probíhající koronavirová krize.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi