Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Není to brzy, ptají se »zlé jazyky« na těhotenství Šuralovy (†28) vdovy?! Psycholog promluvil o pudu sebezáchovy

Autor: lc - 
1. května 2020
05:02

Je to rok, co při tragické dopravní nehodě náhle přišla o manžela, fotbalistu Josefa Šurala (†28), který byl otcem Vanessy (5) a tehdy dvouměsíční Melissy. Dnes je vdova Denisa znovu těhotná a zlé jazyky se podivují, co že tak brzy…Je láska lék na každou bolest? Co si o tom myslí odborníci?

Délka fáze truchlení po úmrtí blízké osoby se podle nich velmi různí. „V této věci nelze říci, co je dobře, či špatně, v psychice každého člověka se nachází zcela jedinečné spletité klubko vědomých i nevědomých psychických obran a strategií vyrovnávání se s tragickou událostí. Někdo dokáže jít v životě dál velmi záhy, jiný potřebuje více času. A zatímco někdo se po úmrtí partnera dokáže znovu zamilovat, jiný novou lásku již vyhledávat nezačne,“ má jasno členka České společnosti pro psychoterapii Alexandra Hrouzková.

To potvrzuje i její kolega Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl. „Fáze truchlení trvá od několika měsíců po celý zbytek života. Je to individuální, záleží na povaze člověka, který tu ztrátu musí nějak vstřebat a vyrovnat se s ní. Cílem není, že na ztrátu zapomeneme, ale že v životě dokážeme jít dál. Sice se nám stýská, ale jsme schopni dělat kroky, které nás v životě posouvají,“ soudí Kulhánek.

Děti jsou motivace

Štěstí má podle něj ten, kdo změny snáší poměrně dobře a dovede se s nimi vyrovnávat rychleji, což je do jisté míry vrozená vlastnost. „Někdo si navíc řekne: já se z toho musím dostat rychle, protože na mně závisí děti, nejsem sám, kdo zbyl… A to celé může ten proces urychlit a pak je to v řádech měsíců,“ popisuje psycholog.

Pozor na výčitky

Děti jsou podle odborníka motivace k tomu ztrátu překonat a vše zvládnout. Jenže problémem mohou být výčitky...Ty vlastní i ty od okolí. „Sami si to někdy komplikujeme tím, že si to vyčítáme. Že si říkáme, přece já bych měl být smutný dlouho… Máme pak pocit viny za to, že bychom chtěli žít dál, a to je něco, kvůli čemu lidé chodí k psychologovi.  Oni by se s tím i nějak vyrovnali, ale okolí jim naznačuje, že se s tím vypořádali nějak moc rychle, což je hrozně nefér,“ vysvětluje Kulhánek.  „To, že si někoho brzy najdu, neznamená, že ten předchozí vztah nebyl v pořádku, může to být jen pud sebezáchovy toho, kdo zbude,“ dodává.

Český fotbalový reprezentant Josef Šural Český fotbalový reprezentant Josef Šural | Karel Kopáč (Blesk)

S odsudky okolí je podle psycholožky Hrouzkové bohužel třeba počítat. „Ano, vždy zde byly a zřejmě budou. Mnozí lidé zřejmě stále nemají nic lepšího na práci, než soudit cizí životy a rozhodnutí druhých. To by však neměla být starost těch, kteří jsou objektem pomluv či předsudků. Každý člověk v náročné situaci dělá, co může," vysvětluje odbornice.

Může tedy láska léčit?

Oba odborníci se shodují, že toto staré přísloví platí, ovšem… „Láska může léčit a zároveň někdy otvírá staré rány. To prázdné místo se nám na jednu stranu může zaplnit někým jiným a na druhou stranu můžeme mít tendenci, když pomine ta největší zamilovanost, začít znovu srovnávat. Protože jsme třeba neměli příležitost se od toho minulého partnera odpoutat, což to komplikuje. Neměli bychom v tomhle ale nikoho soudit,“ radí Kulhánek.

Podle Alexandry Hrouzkové může nový vztah pomoci zacelit mnoho ran. „Ovšem kromě lásky bych v emočně náročných situacích doporučila i hlubší introspekci a dovolit si pobýt i se svými dalšími pocity, které mohou takzvaně bublat pod povrchem. Někdy se může stát, že pokud bylo prožití některých emocí utlumeno, vynoří se potřeba jim čelit později. V každém případě doporučuji neváhat a dopřát si odbornou psychoterapeutickou pomoc, aby člověk vším prošel co možná nejcitlivěji – vůči sobě i vůči svým blízkým,“ uzavírá psycholožka.

Video  Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...