Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nadějný pianista Robert děkuje první linii: Lékařům a sestřičkám hraje z balkonu

Autor: chal - 
22. dubna 2020
18:19

Hasiči, lékaři, sestřičky, ale i prodavačky či popeláři každý den čelí možné nákaze koronavirem. Jejich složitou a nezastupitelnou úlohu si uvědomuje i pianista Robert Ferenc z Liberce, který pro lidi z první linie jako poděkování pořádá koncerty na balkoně a živě je vysílá na svém facebooku.

Mladý pianista Robert Ferenc neměl lehký start do života. Vyrůstal v dětském domově, v mládí ho napadli neonacisté. Po jistou dobu dokonce žil na ulici. K hraní se ale naštěstí vrátil a nyní pravidelně koncertuje z balkonu jednoho z bytů na libereckém sídlišti. „Děkuji doktorům, sestřičkám, hasičům, prodavačkám, nebo lidem, kteří šijí roušky. Děkuji všem, kteří pomáhají v této nelehké situaci," vysvětlil Robert, proč hraje na balkoně.

Robert na sebe upozornil už v oce 2017, kdy na soutěži Pianista roku obsadil čtvrté místo se svou vlastní skladbou Armagedon. Mladý umělec si mohl dovolit hrát bez not, má totiž absolutní sluch a mimořádnou hudební paměť.

Kromě umu odbornou veřejnost zaujal i Robertův příběh. Pianista se narodil v Liberci a matka se ho ihned po porodu zřekla. Do tří let byl proto v kojeneckém ústavu a pak zamířil do dětského domova. Právě tam se přišlo na to, že v malém osiřelém klučíkovi dříme velký talent.

Na den, kdy pravda díky klavíru, na který se vychovatelky učily, vyšla najevo, pro pořad 168 České televize zavzpomínala ředitelka Dětského domova Vysoká Pec Libuše Houdová. „Učitel odešel, děvčata odešla do svých skupin a z jídelny se ozývalo hraní na klavír,“ popsala ředitelka. Vychovatelky pak u klavíru našly pětiletého Roberta, který vybrnkával jen podle svého sluchu.

 

Robert v dětství vyhrával hudební soutěže a v osmnácti zamířil na pražskou konzervatoř. Zdálo se, že nadějného pianistu čeká světlá budoucnost. V roce 2015 přišel zlom, kdy Roberta v metru zmlátila skupina neonacistů. Od té doby mladík bojoval s psychickými potížemi, přestal studovat a skončil na ulici.

Dnes Robert žije v rodném Liberci na sídlišti a pravidelnými koncerty z balkonu dělá svým sousedům po večerech radost.