Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pretty Woman je pasé, sexem se v Česku živí 12 tisíc lidí, říká Pazderová z organizace Rozkoš bez rizika

Autor: Bára Veverková - 
27. března 2020
05:40

Prostitutka vypadající jako z filmu Pretty Woman? Zapomeňte. Sexem se sice pořád živí i velmi atraktivní ženy, ale minisukně, jakou nosila hlavní hrdinka filmu Vivien, už poznávacím znamením lehkých žen dávno není. Jen málokdo zná prostředí tohoto byznysu v Česku lépe než lidé z organizace Rozkoš bez rizika. 

„V aktivním kontaktu jsme s více než 2500 ženami, kterým poskytujeme sociální a zdravotní služby,“ říká Hana Pazderová. Podle jejich odhadu sexuální služby v Česku loni poskytovalo 12 tisíc osob, v drtivé většině žen.

Jak říká, zhruba 60 procent z nich jsou matky samoživitelky, třetina z nich má dvě a více dětí. I na ně teď dolehla epidemie koronaviru. Kluby jsou zavřené (už před tím ale v nočních podnicích klesal počet hostů), turisté tu nejsou a tuzemští zákazníci se bojí o zdraví. Hana Pazderová předpokládá, že většina z těchto žen se po karanténě do sexbyznysu vrátí. A nevylučuje, že náhlý nedostatek peněz nebo ztráta současného zaměstnání do něj přivede i ty úplně nové.

Proklatě sexy karanténa! Pavlína Pořízková se v ní svlékla a vyfotila

„Ne všechny to mají jako svou jedinou práci. Některé si tímto přivydělávají, aby byly schopny pokrýt veškeré svoje výdaje, častým důvodem bývá například splácení hypotéky,“ říká Hana Pazderová. Mnoho lidí je přesvědčeno, že k prostituci není zapotřebí nic víc než vlastní tělo. Hana Pazderová s tím ale nesouhlasí. „Například prostitutky na ulici už dnes na pár výjimek nepotkáte. Tuto práci si, většinou spíše dočasně, volí i velmi schopné a vzdělané ženy. A sexuální služby často poskytují i studentky, především v aktuální finanční tísni.“ Až 75 procent žen spolupracujících s Rozkoší bez rizika jsou Češky většinou okolo 30 let. „Jsme ale v kontaktu i se staršími klientkami, několika z nich je i přes 60 let.“

Časová flexibilita a slušný výdělek. Právě kvůli těmto dvěma faktorům část žen říká, že poskytování sexuálních služeb je nejlepší práce. „To jsou ale ty, které si umějí nastavit osobní hranice, vědí přesně, co nabízejí, a nebojí se případně zákazníka odmítnout,“ říká Pazderová. Ostatně, Pretty Woman si také uměla dupnout.

Nejstarší profese má ale samozřejmě i svou stinnou stránku. Největším problémem prý ale nejsou sexuálně přenosné choroby či drogy, ale zákazníci. „Není vždy jednoduché pochopit, co vlastně chtějí, a následně vyžadují služby, které nebyly předem domluveny. To vede ke konfliktním situacím až k násilí,“ podotýká Hana Pazderová.

S násilím ze strany zákazníka má podle zkušeností Rozkoše bez rizika devět z deseti prostitutek. „Škála zákazníků je různorodá, ale mají jedno společné: chuť na sex a ochotu za něj platit. Preferují různé typy žen, nicméně většina upřednostňuje ženy ve věku 18 – 40 let,“ doplňuje Pazderová, podle níž si většina společnosti představuje prostitutku jako Pretty Woman v krátké sukni, silonkách, v kozačkách a s výrazně namalovanou tváří.

Podle organizace Rozkoš bez rizika nadále stoupá počet soukromých bytů (privátů), v nichž jsou poskytovány intimní služby. Jak sexuální pracovnice, tak jejich zákazníci totiž preferují co největší diskrétnost a anonymitu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi