Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sen postižené dívky se stal skutečností: Díky nadačnímu fondu KlaPeto a čtenářům Blesku Adélka (18) už trandí na vozíku!

Autor: Vlaďka Hradská - 
16. února 2020
17:05

 Výborně. Dobrá věc se podařila. Adélka Hatáková (18), kterou před lety nemoc upoutala na invalidní vozík, dnes září štěstím. Dostala totiž terénní elektrický vozík, který jí podstatně usnadní život. Přitom ještě před rokem se jí o takovém daru ani nesnilo.

Moderní stroj s nájezdy v hodnotě 166 tisíc korun získala díky nadačnímu fondu KlaPeto, čtenářům Blesku a dalším dárcům, kteří jí na něj přispěli. „Nemohla jsem tomu všemu zpočátku ani uvěřit. Nejdříve mě s bráškou, který je taky na vozíku, vybrala nadace KlaPeto ve spolupráci s Bleskem a přispěla osmdesáti tisíci. A na chybějící doplatek se poskládali lidé s dobrým srdcem,“ radovala se mladá slečna.

A Blesk byl u toho, když se poprvé na svém vysněném vozíku projela. „Mám trochu strach. Musím jízdu pořádně natrénovat. Těším se, až překvapím přítele a sama za ním přijedu autobusem,“ zasnila se Adélka a za asistence maminky Jany poprvé sjela s novým strojem schody u panelového domu. „Vozík má dojezd až 60 km a překoná i terénní nerovnosti a stoupání. To je pro Adélku ideální, má nemocné také srdíčko a každé ulehčení námahy jí pomůže,“ řekl Pavel Zabielka ze společnosti Meyra, která vozík vyrobila.

U dvojčat Adélky a Honzíka (18) Hatákových lékaři pár měsíců po narození zjistili dětskou mozkovou obrnu. Ukázalo se, že mají centrální koordinační poruchu a nemocné svaly je neudrží na nohou. „Jako malá jsem lezla po čtyřech a brácha se pohyboval za pomoci berlí. Ale teď už jsme oba na vozíku. Bráchovi atrofují svaly a já mám potíže se srdcem,“ svěřila se Adélka.