Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz tygří lásky: Nepřeje jí zákaz rozšiřování chovu těchto šelem v Česku

Autor: Jiří Čada - 
25. prosince 2019
15:19

15:19Bude to patrně jeden z nejsmutnějších vánočních příběhů. Tříměsíční kotě ussurijského tygra Bohouš, který se narodil spolu se svou sestrou Lenou u chovatele Ladislava Váni (50) v Kletečné na Pelhřimovsku, má za sebou nezapomenutelnou životní zkušenost.

Malého tygříka si před měsícem odvezl z Kletečné chovatel Miroslav Lenc (65) z Horažďovic na Plzeňsku. Ten vlastní dva lvy a ussurijskou tygřici Máju (2). Pro mladou šelmu měl být Bohouš budoucím partnerem. Stalo se však něco, co nikdo nečekal.

Mája si malého Bohouše adoptovala,“ říká jeho původní majitel Ladislav Váňa. Z předpokládaného partnerského vztahu obou šelem se zrodila mateřská láska téměř dospělé samice k malému tygřímu kotěti.

Krátké štěstí obou tygrů však záhy přerušila návštěva veterináře státní veterinární správy. „Bylo mi nařízeno, tygříka okamžitě vrátit původnímu majiteli,“ zoufá si chovatel Miroslav Lenc.

Nepomohla ani smlouva o deponaci šelmy, ani skutečnost, že chovatel splňuje všechny podmínky pro chov tygrů. „V současnosti prý není zájem rozšiřovat chov ussurijských tygrů v České republice,“ vysvětluje chovatel. Blesku se v předvánočním čase zmíněného veterináře nepodařilo zastihnout.

Malý Bohouš je už opět zpět na Vysočině. Jeho velký smutek tišší sestra Lena, která je mu nyní neustále nablízku a dokonce ho ochraňuje. Na západě Čech po něm pro změnu teskní osamělá tygřice Mája.

Víte, že…

Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou na světě. Hmotnost samce v zajetí může dosáhnout až 400 kg. Žije v oblastech tajgy a východního Ruska v oblasti řeky Ussuri. Obří tlapy v místech věčného sněhu fungují jako sněžnice. Ussurijských tygrů ve volné přírodě žije okolo 500 kusů.

Zobrazit celou diskusi