Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jarda (14) bojuje s těžkou obrnou: Na nový vozíček se mu složila i pražská hradní stráž

Jarda (14) bojuje s těžkou obrnou: Na nový vozíček se mu složila i pražská Hradní stráž
Jarda (14) bojuje s těžkou obrnou: Na nový vozíček se mu složila i pražská Hradní stráž  (Autor: Facebook, archiv Blesku)
Autor: dce - 
13. prosince 2019
22:45

Jarda se narodil s nejtěžší formou dětské obrny a má potíže s používáním všech čtyř končetin. Přesto se nevzdal a prognózu doslova pokořil - sportuje, vzdělává se a pracuje na výrobcích v keramickém kroužku. Opotřebovaný invalidní vozík už mu byl malý, tak mu na nový přispěli i vojáci Hradní stráže Pražského hradu.

Jarda se narodil s dětskou mozkovou obrnou ve formě spastické kvadruparézy, kvůli které trpí postižením všech čtyř končetin. "I přes prvotní negativní prognózy z něj vyrostl úžasný kluk, který má obrovskou chuť do života. S každou překážkou se pere s urputností a vytrvalostí sobě vlastní. A právě díky těmto vlastnostem dosáhl v oblasti pohyblivosti, ale i vzdělání skvělých výsledků," popsala pro Patrona dětí Jardova maminka.

Jarda rád chodí fandit na hokej, baví ho i fotbal nebo tenis, a dokonce sám sportuje - plave a jezdí na kole. Dokonce po svých, pouze s pomocí chodítka, občas vyrazí na kratší procházku. Jenže před dvěma lety přišla rána.

"Vypadla mu pravá kyčel, byl to šok pro něj i jeho maminku, všichni si mysleli, že už nebude chodit. Ale on to zase nevzdal. Kvůli napravení problémů s kyčlí Jarda absolvoval už dvě operace a na jaře ho čeká další," popsali na facebooku vojáci Hradní stráže. 

I přes problémy se Jarda snaží být dál aktivní. Invalidní vozík, který mu věrně sloužil několik let, mu už ale byl těsný a také skončil pořádně opotřebovaný. Bylo třeba ho vyměnit za nový.

"Takový, který mu umožní podniknout výlety třeba do hor, projet tamější stezky a prostě žít naplno. Zdravotní pojišťovna takový vozík hradí, ale ne celý, zbývalo doplatit 27.000,- Kč. A o to se už u nás postaraly naše dvě kolegyně Blanka Kozlíková a Klára Pelcová, které zorganizovaly u Hradní stráže finanční sbírku na podporu dobré věci. Zbylá částka se mezi příslušníky Hradní stráže vybrala a Jarda už má vozík nový," popsali vojáci.

Zobrazit celou diskusi