Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Při domácím porodu na Plzeňsku zemřel novorozený chlapeček: Matka skončila v nemocnici

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Blesk - David Malík)
Aktualizováno -
26. srpna 2019
08:35
Autor: ČTK, zb - 
25. srpna 2019
13:49

Novorozenec zemřel v neděli při domácím porodu v Bukové na jihu Plzeňska. I přes velkou snahu záchranářů se dítě již nepodařilo oživit. Smrt chlapečka teď vyšetřují policisté.

Záchranáři vyjížděli do obce v neděli po páté hodině ráno poté, co je zavolali rodiče novorozence. Dítě se jim ale oživit nepodařilo, i když se o to snažili desítky minut. „I přes veškerou snahu musela lékařka konstatovat smrt,“ řekla mluvčí záchranky Mária Svobodová.

Záchranáře rodiče zavolali v neděli po páté hodině ráno. Podle informací Blesku matka (36) měla tvrdit, že dítě poté, co přišlo na svět, mělo normálně dýchat, zdravotní problémy prý měly přijít až později. A to prý několik hodin po porodu, kdy pak hned zavolali na tísňovou linku.

O život dítěte bojovali dva lékaři

O novorozencův život bojovali dva lékaři, na místo dorazila sanitka a přiletěl i vrtulník. Záchranáři se museli postarat také o matku. „Byla transportována k dalšímu ošetření do nemocnice,“ dodala Svobodová. Podle informací Blesku měla matka rodit doma už v loňském roce a teď se mělo údajně jednat o předčasný porod. Podle informací Klatovského deníku byla žena v sedmém měsíci těhotenství.

Smrt novorozence šetří policie. „Případem se zabýváme a všechny okolnosti teď zjišťují kriminalisté. Ti nařídili soudní pitvu zemřelého dítěte,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Lékaři: Domácí porod riziko!

Lékaři tvrdí, že domácí porod je pro ženu velkým rizikem a komplikace mohou mít osudové následky. „Nastává časová prodleva, než mohou lékaři kvalifikovaně zasáhnout. Bereme to jako cestu zpátky, nezodpovědnost rodičů za situace, kdy je na klinikách vyškolený personál, lékaři a veškeré vybavení,“ vysvětlil již dříve přednosta Gynekologicko–porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba.

Bobes79 ( 27. srpna 2019 12:24 )

Kéž by se každý staral o sebe a nechal rodiče v klidu truchlit.
Mějme soucit s těmi co to přežili.
Buďme lidé

wildcat ( 26. srpna 2019 15:22 )

wildcat ( 26. srpna 2019 15:20 )

kolika217 ( 26. srpna 2019 14:54 )

domáci porod...je nezod­poved­nosť­....­.kľud­ne namietajte že inokedy sa deti ani inak nerodili...no aj veľa umierali....rodičia s tým budú musieť žiť....neprajem to nikomu....

reiner ( 26. srpna 2019 14:46 )

Může mi někdo vysvětlit, proč rodičky pojídají placentu? Mě už se při pomyšlení zvedá žaludek ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání