Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Římě se dá metro zaplatit PET lahvemi: Lístek stojí 30 flašek

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária)
Autor: DH, ČTK - 
26. července 2019
07:00

Za metro v Římě se dá nově zaplatit plastovými lahvemi. Hned ve třech stanicích zdejší podzemky vedení nainstalovalo speciální automaty, v nichž se dá jízdenka směnit za 30 PET lahví. Po testovacím provozu prý úřady rozhodnou, zda se bude projekt rozšiřovat i do dalších stanic.  

Automaty se nachází ve stanicích Cipro (linka A), Piramide (linka B) a San Giovanni (linka C). Zrecyklováním jedné lahve si zelený pasažér přijde na body v hodnotě pět eurocentů (asi 1,3 koruny). To znamená, že chce-li získat lístek, musí do automatu vhodit 30 lahvi. Body si lidé mohou spravovat prostřednictví dvou aplikací pro chytré telefony.

Projekt ve středu představila římská starostka Virgina Raggiová, podle níž je Řím prvním velkým evropským městem, kde se takový systém zavedl.

Ministr životního prostředí Sergio Costa poukázal na to, že "ideálním stavem by bylo užívat méně plastů na jedno použití a přiklonit se k lahvím, které lze použít znovu". "Pokud je to ale nezbytné, napříště můžete v Římě směnit lahve za lístek (na veřejnou dopravu, kterou provozuje společnost) Atac," napsal na facebooku. Atac provozuje většinu veřejné dopravy v Římě, vedle metra i autobusy a tramvaje.

Ihned po zavedení automatů se ovšem ozvaly výtky, že stroje nefungují. Na to Atac reagoval, že lahve je do nich třeba vkládat s víčkem a neporušeným polepem.

snehulak ( 26. července 2019 08:30 )

Také mi o tom v Římě jeden imigrant říkal. Stejně jsem jich za půl dne našel jen 12, obě igelitky co mi 30 centů prodal byly plné a tak jsem to vzdal. Asi tam moc PETkových pasažěrů nemají, protože i kontejnery na plast jsou většino prázdné.

Zobrazit celou diskusi