Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel významný historik Ivo Pejčoch (†57): Na kole měl infarkt, pak ležel rok na lůžku

Autor: rc - 
24. července 2019
10:51

Fanoušky vojenství zasáhla zpráva o smrti Ivo Pejčocha (†57). Významného historika Vojenského historického ústavu stála život činnost, kterou nadevše miloval. Minulý rok v červenci dostal infarkt při jízdě na kole. Rok strávil upoutaný na nemocničním lůžku, kde také v sobotu zemřel.

V pouhých sedmapadesáti letech zemřel Ivo Pejčoch. Historika Vojenského historického ústavu proslavily hlavně odborné články o vojenské technice, kterou se zabýval dlouhá léta. Pejčoch miloval historii, hlavně tu vojenskou a také jízdu na kole. Své dvě záliby dokonce dokázal propojit, když napsal odbornou práci na téma Cyklistické jednotky československé armády.

Práce, kterou lze označit za průkopnickou, vyšla v roce 2016. O dva roky později ho jeho milovaná cyklistika stála život. "Při jednom výletu na kole v červenci 2018 jej postihl infarkt, jehož následky ho trvale upoutaly na nemocniční lůžko. Zdraví ho definitivně zradilo o rok později, 20. července 2019," napsali o jeho tragické smrti kolegové z Vojenského historického ústavu. Zanechal po sobě však desítky vynikajících prací.

Jeho smrt zasáhla i stovky fanoušků jeho knih. Upřímnou soustrast vyjadřují zejména na sociálních sítích. "Ach jo, kolik toho ještě měl v plánu, to je nenahraditelná ztráta, já od něj doma v knihovně mám snad dvacet špičkových knih," napsal na sociálních sítích Martin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Actimel ( 24. července 2019 15:38 )

Taky ho neznám, ale když vidím vedle koho stál, tak mám obavu, že ten významný historik asi nějak významně vysvětloval tu historii "rovněji" než dříve...proto významný

rampepurda ( 24. července 2019 14:43 )

Tak raději mlč!

Zobrazit celou diskusi