Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Invalidního vojáka Stanislava označili za podvodníka: Trestní řízení u soudu ukázalo pravdu

Invalidního vojáka označili za podvodníka: U soudu pak dokázal opak
Invalidního vojáka označili za podvodníka: U soudu pak dokázal opak  (Autor: archiv blesku)
Autor: DH - 
11. května 2019
05:45

Smutný příběh se šťastným koncem. Přesně tak by se dal popsat případ invalidního vojenského veterána Stanislava, který se dlouhou dobu soudil se státem o to, že není podvodník. Absolvoval výslechy u policie a trestní stíhání. Teprve s pomocí dobročinných organizací a zkušených právníků se mu podařilo prokázat pravdu.

Příběh pana Stanislava Kubíka začal ve chvíli, kdy si poranil míchu a zůstal upoutaný na invalidní vozík. Od té doby se jeho dosavadní život vojáka přeskupil na těžký boj handicapovaného člověka. Začal pracovat. Od roku 2013 pak začal pracovat. O tři roky později ale přišel šok.

„V roce 2016 mi přišel dopis z Úřadu práce, že jsem neoprávněně pobíral příspěvek na bydlení a vznikl mi přeplatek ve výši 80 tis. Kč, který jsem měl vrátit do 30 dnů. S Úřadem práce jsem se chtěl dohodnout na splátkách, ale ten můj návrh smetl ze stolu a vše předal na exekuční úřad,“ podělil se o svůj příběh rotný Stanislav na facebookové stránce organizace REGI Base. Podle jeho slov pak už byl za kriminálníka. Úřad bez diskuzí pověřil exekutora.

Peníze na vozík vzal exekutor

Ještě před zahájením exekučního řízení rotný Kubík znovu přišel s prosbou o pochopení za vykonavatelem exekuce. Ten byl ale neoblomný. Zabavil mu i úspory na nový, lepší invalidní vozík a ke stávajícímu dluhu navíc přifařil i dalších 20 tisíc za své výlohy.

Přiznej se, bude to lepší

Na řadu přišla policie. „Největší perličkou byla návštěva kriminální policie, kde jsem podstoupil s určitým časem po sobě dva vyčerpávající výslechy,“ popsal své zážitky vojenský veterán pro REGI Base. Jeho vyprávění přitom lze jen stěží uvěřit. „Kriminalista při výslechu mně navrhoval, abych se přiznal v plném rozsahu, a uvedl do protokolu, že jsem to všechno dělal s úmyslem. Říkal, že když dluh zaplatím, tak nebudu trestně stíhán. Odmítl jsem. Věřil jsem, že jsem nevinný a že tato situace není normální,“ řekl Kubík.

Policisté mu prý začali vyhrožovat, že když půjde k soudu, nemá šanci vyhrát. Čím víc prý bude svůj proces natahovat, tím horší to pro něj bude. Navíc prý ještě zaplatí soudní výlohy. Situace se zdála být bezvýchodná. „Byl jsem zahnaný do kouta a nevěděl co dělat,“ přiznal. Policie proti němu navíc roce 2018 zahájila trestní stíhání pro přečin podvodu.

Pomohla organizace

Rotný Stanislav Kubík se nakonec nevzdal a s prosbou o pomoc se obrátil na organizaci REGI Base I., která se dlouhodobě zabývá podporou bývalých vojáků, policistů, hasičů i rodin lidí, kteří se starali o bezpečí našeho státu. S pomocí Centra Sv. Basila a Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského sehnali pro veterána ty nejzkušenější obhájce. Během chvíle tak bylo jasné, že šance na prokázání pravdy existuje.

„Po půl roce a celkem neuvěřitelných 4 stáních u soudu byly shromážděny důkazy prokazující moji nevinu. Padlo konečné rozhodnutí, kterým jsem byl obžaloby zproštěn v plném rozsahu,“ popsal voják. Soud nakonec svolil i k původní žádosti o to, aby mohl rotný Stanislav dluh uhradit pomocí splátek.

Pokud by chtěl někdo rotného Kubíka, který v tuto chvíli dluží ještě 26 500 Kč, podpořit, může přispět na transparentní účet 2900415315 / 2010 FIO Bank a do textu napsat - rotný Kubík.

ivoadler ( 12. května 2019 11:15 )

Náš hrdina od Kábulu (kde bránil Prahu) nasazoval zdraví i život. Co jsou proti tomu nějaké drobné podvody?

bullshit ( 11. května 2019 20:53 )

Dluží 80 000,-to je taky divné. Běžný doplatek na bydlení odhaduji do 4-5 tisíc a tak to vypadá na nějakou levou...

bullshit ( 11. května 2019 18:52 )

Pravda nebude černobílá. Pokud pracoval, měl příjem a dával daňové přiznání. Podle těchto údajů se zjistí celkem jednoduše zda je nárok nebo ne. Pokud uvedl nepravdivé údaje do žádosti o výdajích na bydlení tak se na to mohlo přijít i později. Stačí k tomu třeba zamlčet přeplatek za elektřinu, dividendy atd. Jistě pobírá invalidní důchod, příspěvek na péči a příspěvek na dopravu. Musíme se na to dívat tak, že zákon platí pro každého a pokud neoprávněně čerpal musí rozdíl vrátit. Musíme připustit, že to nemusel být úmysl a tak podvodník může být silný výraz. Prostě obnos vrátit je samozřejmost a netřeba litovat. Pokud jej vrátí nehrozí žádné sankce.

illenne ( 11. května 2019 17:05 )

karlos107 Jsi ubožák a takový jsi nejspíše i v životě. Jak jsem psala, jen hlupáci píší hloupé a nenávistné příspěvky a přesně takový jste. Vulgarismy nešetříte. Asi vás nemá ani nikdo rád a já se ani nedivím .

karlos107 ( 11. května 2019 15:50 )

Vyčůránek co chtěl vymrrddat se sociálním systémem. Takových žoldáků živíme? To snad není pravda. Podvodník. Stejně si myslím, že doma chodí po svých a venku hraje divadlo na vozíku.

Zobrazit celou diskusi