Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Spící miminko v Kladně vdechlo zvratky: Návod, jak ho táta zachránil!

Miminko vdechlo vlastní zvratky a málem se udusilo.
Miminko vdechlo vlastní zvratky a málem se udusilo.  (Autor: Facebook ZZS SČK)
Autor: yks - 
6. března 2019
17:40

Dramatické okamžiky mezi životem a smrtí vlastního potomka naplní stresem i toho nejotrlejšího rodiče. Podobná situace nastala v úterý v Kladně, kde se v ohrožení života ocitlo docela malé miminko. Ucpaly se mu dýchací cesty a začalo se dusit. Život mu zachránil jeho vlastní tatínek, a to ještě před příjezdem záchranářů!

Stačí jen málo, aby se kojenec ocitl v ohrožení života. Ví to každý rodič, který někdy bděl nad malým nemocným dítětem. Běžné rodičovské obavy dostaly ale mnohem konkrétnější a dramatičtější podobu v Kladně, kde si v úterý večer malé miminko ublinklo a vdechlo zvratky. Okamžitě se začalo dusit.

„V takovém případě jde hlavně o čas. Posádka kladenské rychlé zdravotnické pomoci a lékař ve vozidle systému rendez-vous mu vyjeli na pomoc,“ uveřejnila na svém facebookovém profilu středočeská záchranka. Rodiče ale na nic nečekali a modrajícího potomka se pokusili probrat k životu sami. Udělali to velice chytře a efektivně.

„Tatínek kojence i přes velký stres zachoval duchapřítomnost a promodralému miminku do příjezdu posádek vlastními ústy vysál obsah pusinky,“ napsala záchranka na svůj facebook.

Když na místo dorazili záchranáři, bylo už děťátko z nejhoršího venku. Tatínkovi se totiž podařilo uvolnit dýchací cesty miminka a malý pacient znovu získal možnost dýchat. Zdravotníci se rozhodli nic neponechat náhodě.

„Záchranáři zkontrolovali a vyhodnotili zdravotní stav pacienta. Poté jej přepravili do motolské nemocnice,“ stojí na jejich stránce. Nezapomněli ale pochválit šokovaného rodiče, který svým pohotovým zákrokem zabránil nejhoršímu. „Tatínkovi palec nahoru!“ napsali záchranáři.

Zobrazit celou diskusi